Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

PICCJ: Antena 3 i-a încălcat dreptul la replică procurorului Augustin Lazăr

02.11.2018 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Vineri, 2 noiembrie 2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că în cursul zilei de ieri, 1 noiembrie 2018, în cadrul emisiunii ”Sinteza zilei”, difuzată pe postul de televiziune Antena 3, începând cu orea 21:41, moderată de Mihai Gâdea, au fost prezentate o serie de informații calomnioase referitoare la activitatea lui Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În acest sens, PICCJ precizează faptul că, anterior difuzării emisiunii menționate, postul de televiziune nu a solicitat un punct de vedere asupra aspectelor pe care urma să le abordeze, consecința directă fiind dezinformarea opiniei publice, potrivit unui comunicat.

În aceste condiții, având în vedere legislația în materie, care guvernează activitatea în domeniul audiovizualului, PICCJ solicită difuzarea unui drept la replică în condiții de proporționalitate (timp de difuzare, audiență etc. ), astfel încât prejudiciile de imagine cauzate lui Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, să beneficieze de o justă compensare.

În mod concret, solicită ca Antena 3 să facă următoarele clarificări/precizări, prin prezentarea/difuzarea următorului text:

“În cadrul emisiunii Sinteza zilei, difuzată în cursul zilei de 1 noiembrie 2018, opinia publică a fost dezinformată în legătură cu proiectul managerial al domnului Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție,  despre care s-a susținut, în mod fals, că a fost «plagiat» prin sistemul copy-paste dintr-un alt proiect managerial.

Intenția jurnaliștilor postului Antena 3 de a dezinforma este evidentă, întrucât, anterior difuzării emisiunii, nu au solicitat un punct de vedere domnului Augustin Lazăr. În condițiile în care nu s-a depus această minimă diligență pentru cunoașterea adevărului, domnul procuror general Augustin Lazăr face următoarele precizări: «Proiectul managerial este o lucrare originală, realizată personal, cu respectarea regulilor de cercetare științifică, fiind indicate prin note de subsol toate lucrările de referință. Formulările care sunt asemănătoare în cele două proiecte au aceeași sursă, pe care am indicat-o în nota de subsol de la pagina 21, fiind vorba de un document cuprinzând disfuncționalități și măsuri pentru remediere, document care a fost completat, analizat și îmbunătățit în cadrul seminariilor organizate de către Institutul Național al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii, unele împreună cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia».

Prezentarea de către postul Antena 3 a unei situații de fapt nereale privind proiectul managerial al domnului Augustin Lazăr este de natură să aducă prejudicii de imagine atât instituției procurorului general, cât și sistemului judiciar în ansamblu, având în vedere calitatea acestuia de conducător al Ministerului Public”.

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week