Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

ANAF emite nelegal decizii de impunere pentru CAS către avocați și notari, pentru anul 2017
04.11.2018 | Virgil BĂRBULESCU

Secţiuni: Fiscalitate, Notari, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Virgil Barbulescu

Virgil Barbulescu

In urma cu cateva zile, un avocat si un notar din Bucuresti au primit de la ANAF – Sector 3 decizii de impunere privind obligatii reprezentand Contributii de asigurari sociale (CAS) aferente anului 2017. Este posibil ca numarul acestora sa fie mai mare, personal nu am cunostinta concreta decat despre doua cazuri.

Aceste decizii sunt emise in mod abuziv, fie cu rea credinta, fie din grava neglijenta, cu incalcarea flagranta a normelor legale aplicabile.

1. Astfel, in ceea ce priveste categoria profesionala a avocatilor, acestia nu datoreaza contributii de asigurari sociale obligatorii (CAS) catre sistemul public, obligatiile fiscale cu acest titlu fiind stabilite in contra legii. In sprijinul acestei afirmatii sta inclusiv Adresa nr. 217/16.01.2018, existenta si pe site-ul Baroului Bucuresti, emisa de A.N.A.F., prin Presedinte, catre D.G.R.F.P., adresa prin care s-a statuat in mod expres ca avocatii nu datoreaza contributii de asigurari sociale si s-a solicitat reglementarea situatiilor ivite, inclusiv prin neemiterea deciziilor privind stabilirea contributiilor de asigurari sociale. Adresa a fost emisa tocmai in vederea aplicarii unitare a exceptarii de la plata contributiei de asigurari sociale a persoanelor asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii.

A se vedea, in acest sens, comunicatul Baroului Bucuresti din 30.10.2018. 

Dispozitiile legale aplicabile si incidente, in vigoare la nivelul anului 2017 (dispozitii aplicabile, de altfel, si in prezent), an pentru care au fost calculate eronat sumele mentionate in decizii, sunt urmatoarele:

Art. 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice mentioneaza, in mod expres, persoanele asigurate obligatoriu prin efectul legii (categoria profesionala a avocatilor neregasindu-se in enumerarea legala imperativa), insa potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) din acelasi act normativ “Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, notarii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.” Ca atare, avocatii reprezinta o categorie profesionala “neintegrata in sistemul public de pensii”, prin urmare, reprezinta o exceptie de la normele legale incidente.

Asigurarea in sistemul public de pensii a unui avocat este una facultativa, nicidecum una obligatorie, avand in vedere inclusiv sintagma utilizata de legiuitor si anume “se pot asigura” (in comparatie cu sintagma “sunt asigurate obligatoriu”, de la alin. 1).

Art. 49 din Normele de aplicare a legii prevede ca “Sistemele neintegrate sistemului public de pensii, potrivit art. 6 alin. (2) din Lege, sunt următoarele: sistemul de asigurari sociale al avocatilor si sistemele proprii de asigurari sociale ale cultelor recunoscute de lege.”

In plus, art. 150 din Codul fiscal, forma in vigoare la nivelul anului 2017, prevede ca “Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii,… nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b).”

Nu in ultimul rand, potrivit art. 33 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare: “Avocatii au propriul sistem de asigurări sociale. Sistemul de asigurari sociale al avocaţilor este reglementat prin lege si se bazeaza pe contributia acestora, precum si pe alte surse prevazute de lege ori de Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor.”

Asadar, avocatilor, in conformitate cu dispozitiile legale, nu le revine obligatia de a contribui la sistemul de pensii publice (neincadrandu-se in categoria persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii), astfel incat deciziile de impunere emise sunt lovite de nulitate.

2. Referitor la categoria profesionala a notarilor publici, se impun urmatoarele precizari:

Dispozitiile legale, aplicabile si incidente notarilor publici, in vigoare la nivelul anului 2017 (norme aplicabile, dealtfel, si in prezent), an pentru care a fost imputata eronat suma reprezentand contributii de asigurari sociale sunt urmatoarele:

Art. 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice mentioneaza in mod expres persoanele asigurate obligatoriu prin efectul legii (categoria profesionala a notarilor neregasindu-se in enumerarea legala imperativa), insa, potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) din acelasi act normativ, “Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, notarii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoană care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.”

Cu incepere din data de 17.07.2016 (deci sfera de aplicabilitate a legii este acoperitoare pentru anul 2017) notarii reprezinta o categorie profesionala “neintegrata in sistemul public de pensii”, prin urmare, reprezinta o exceptie de la normele legale incidenteCategoria profesionala a notarilor a avut obligatia de a achita astfel de sume catre bugetul public, cu titlu de asigurari sociale, exclusiv pana la data de 17.07.2016, de la aceasta data achitarea catre bugetul public devenind strict facultativa.

Legea nr. 142/2016, pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 528 din 14/07/2016, data intrarii in vigoare deci si a producerii de efecte juridice, a prevazut la pct.1: “Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica după cum urmeaza: 1. La articolul 6, alineatul (2) se modifica si va avea următorul cuprins: „(2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, notarii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.”

In plus, caracterul facultativ al obligatiei privind categoria profesionala a notarilor publici rezulta, in mod evident, din succesiunea in timp a actelor normative, respectiv forma legii anterior acestei date (“Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat”. Pana la acea data, categoria profesionala a notarilor nefiind expres prevazuta de catre legiuitor) si forma ulterioara a legii, in conditiile in care textul de lege a fost transpus in forma sus-mentionata, prin Legea nr. 142/2016, lege care, potrivit principiilor de drept, dispune pentru viitor.

Asadar, asigurarea in sistemul public de pensii a unui notar a devenit una facultativa, nicidecum una obligatorie, cu incepere din 17.07.2016, avand in vedere:

– Interpretarea gramaticala a legii, respectiv sintagma utilizata expres de legiuitor si anume “se pot asigura” “notarii” (in comparatie cu sintagma “sunt asigurate obligatoriu”, de la alin. 1). Ca atare, asigurarea in sistemul public de asigurari sociale reprezinta o stricta optiune personala, o facultate si nu o obligatie imperativa.

– Interpretarea teleologica, istorica si sistematica a legii (intentia legiuitorului fiind in mod evident aceea de a modfica norma legala anterioara prin aceea de a exclude si categoria profesionala a notarilor – alaturi de avocati si de personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi de orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat – de la obligativitatea achitarii de contributii sociale catre sistemul public.)

Apoi, art.150 din Codul fiscal, forma in vigoare la nivelul anului 2017, prevede ca “Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii,… nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b).”

In prezent, Legea nr. 263/2010, forma la zi, prevede ca exista obligatia achitarii de contributii sociale a persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Forma la zi a Codului Fiscal prevede, insa, la fel ca in anul 2017, ca: “Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii,… nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b) ind. 1.”

Nu in ultimul rand, potrivit Legii nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sistemul de pensii prevazut de aceasta lege este obligatoriu pentru notarii publici, acestia avand, asadar, sistem propriu de asigurari sociale – pensii. Casa de pensii a notarilor publici administreaza si gestioneaza sistemul propriu de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale notarilor publici din Romania.

Drept urmare, notarului public, in conformitate cu dispozitiile legale sus-mentionate, nu ii revine obligatia de a contribui la sistemul de pensii publice pentru anul fiscal 2017 (neincadrandu-se in categoria persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii), cum avocatilor nu le-a revenit niciodata aceasta obligatie, astfel incat mentiunea referitoare la plata CAS din cuprinsul Deciziilor de impunere este una profund eronata, in contra legii, actul administrativ fiscal astfel emis fiind nul.

Avocat Virgil Barbulescu 
BARBULESCU, BUGA & ASOCIATII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti