Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Executor judecatoresc Florin Traian Copuzeanu
 
Print Friendly, PDF & Email

Baroul Dolj ref. proiectul Legii executorilor judecătoreşti
05.11.2018 | JURIDICE.ro

Vineri, 2 noiembrie 2018, Baroul Dolj a anunțat că referitor la Proiectul Legii privind organizarea şi exercitarea profesiei de executor judecătoresc, lansat în dezbatere publică marți, 30 octombrie 2018, de Ministerul Justiției, atrage atenţia asupra conţinutului art. 7  alin. (2), în care se precizează că ”Executorii judecătorești pot da consultaţii juridice în legătură cu atribuțiile prevăzute la alin. (1), cu excepţia situaţiilor în care se află în conflict de interese ori legea le interzice”, potrivit unui comunicat semnat de Lucian-Bernd Săuleanu, Decanul Baroului Dolj.

Baroul Dolj consideră oportună luarea unei poziții ferme din partea organelor profesiei, având în vedere că, la adăpostul acestei dispoziții legale, în realitate executorii nu se rezumă doar la aprecieri/consultanţă în legătură strictă cu actele de executare, ci în realitate consultațiile juridice reprezintă o consultaţie juridică specifică avocaţilor, sens în care, în majoritatea cazurilor, executorii facturează această consultanță, dovadă suplimentară că excede activităților implicite prevăzute de art. 7 alin. (1).

Baroul Solj apreciază că, în mod normal, consultanța pe care o oferă executorii judecătoreşti trebuie să fie doar referitor la activitățile prevăzute la art. 7 alin. (1), pentru care oricum executorul judecătoresc încasează un onorariu, în care firesc este inclusă şi consultanța respectivă.

De asemenea, Baroul Dolj precizează că este fără de tăgadă că textul art. 7 alin. (2) creează o confuzie cu privire la rolul executorului judecătoresc din perspectiva consultanței juridice, specifică profesiei de avocat, mai exact mărind plaja activităţilor executorilor judecătoreşti în detrimentul avocaţilor.

Lămurirea acestui aspect se impune să fie făcut în această etapă a dezbaterii publice.


Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.