Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

România la CEDO: cauza NAPOTNIK. Coordonator al secției consulare a Ambasadei României în Slovenia, încetarea imediată a misiunii diplomatice din cauza sarcinii, Curtea de Apel București și articolul 1 al Protocolului nr. 12 la Convenție. UPDATE: neîncălcare
21.10.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL, Adina Maria MURGILĂ

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

21 octombrie 2020: Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în unanimitate, a constatat neîncălcarea articolului 1 din Protocolul nr. 12 la Convenție. Curtea arată că reclamanta a fost chiar promovată în timp ce se afla în concediu de maternitate (!!!!):

84. Moreover, despite her extended absence owing to maternity leave and parental leave, the applicant continued to be promoted by her employer, first in December 2007 while she was absent during her first pregnancy (see paragraph 13 above), and again in September 2016, about a year after her return to work (see paragraph 26 above). Consequently, it appears that she did not suffer any significant long-term setbacks in her diplomatic career.

(…)

FOR THESE REASONS, THE COURT, UNANIMOUSLY,

Declares the application admissible;
Holds that there has been no violation of Article 1 of Protocol No. 12 to the Convention.

:: hotărârea CEDO

***

05 noiembrie 2018: Secția a patra, CEDO
Cererea nr. 33139/13
Oana-Cornelia NAPOTNIK împotriva României
depusă la 8 mai 2013 și comunicată la 28 septembrie 2018

I. Obiectul cererii (precum este redat de CEDO și tradus de noi)

Cererea se referă la încetarea imediată a misiunii diplomatice a reclamantei în Slovenia din cauza sarcinii sale și în ciuda faptului că munca sa a fost considerată satisfăcătoare. În decizia finală nr. 6061 din 8 noiembrie 2012 (dosar 18373/3/2011), Curtea de Apel București a respins ca neîntemeiată reclamația reclamantei împotriva celor de mai sus.

II. Întrebările comunicate în data de 28 septembrie 2018

1. Reclamanta a suferit o discriminare pe motivul sarcinii sale, contrar articolului 1 al Protocolului nr. 12 la Convenție?

2. În particular, reclamanta a fost supusă unei diferențe de tratament în exercitarea funcțiilor sale ca secretar secund (secretar II) și coordonator al secției consulare a Ambasadei României în Slovenia?

3. În caz afirmativ, această diferență de tratament urmărea un scop legitim; a avut o justificare rezonabilă? În special, erau relevante si suficiente motivele oferite de instanțele naționale în dosarul nr. 18373/3/2011, pentru a justifica rolul jucat de sarcina reclamantei în decizia de rechemare?

III. Ce zice articolul 1 din Protocolul nr. 12 la Convenție

Articolul 1
Interzicerea generală a discriminării

1. Exercitarea fiecărui drept prevăzut de lege trebuie să fie asigurată fără nicio discriminare bazată, în special, pe sex, pe rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine națională sau socială, apartenența la o minoritate națională, avere, naștere sau oricare altă situație.

2. Nimeni nu va fi discriminat de o autoritate publică pe baza oricăruia dintre motivele menționate în paragraful 1.

Adina Maria MURGILA (traducere)
dr. Mihaela Mazilu-Babel (selecție și coordonare)PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.