Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Justiţia – o doamnă pe podium: roba şi alte ”accesorii” ale #dreptăţii


05.11.2018 | Maia Cristina MOROSANU
Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Maia Cristina Moroșanu

Maia Cristina Moroșanu

Indiferent de rolul pe care îl au în sala de… spectacol sau, mai corect spus, de judecatăactorii de pe scena Justiţiei au în dotare o recuzită specială, de la robă şi insignă, până la principii solide sugerate prin vechi şi complexe simboluri ale dreptăţii.

Ţinuta de scenă: ROBA

Actorii cu rol principal în înfăptuirea justiţiei îmbracă o haină lungă şi largă, inclusiv la mâneci, de obicei neagră şi având guler gen tunică, la care se adaugă o bavetă din mătase a cărei culoare diferă în funcţie de instanţă: judecătorii de la judecătorii, la fel ca procurorii şi ceilalţi jurişti purtători de robă (avocaţi, grefieri), au bavete albe, iar judecătorii de la tribunale şi curţi de apel au bavete roşu-ciclamen, respectiv mov.

Culoarea robei judecătorilor a fost, iniţial, verde – în Evul Mediu, apoi, începând din secolul al XV-lea – stacojiu sau roşu aprins. Negrul pentru robe, „la modă” actualmente, a fost decretat în Anglia la începutul secolului al XVII-lea de către judecătorii unei instanţe din Westminster, această reglementare fiind asociată, în semn de doliu, morţii regelui Charles al II-lea sau/şi a reginei Maria.

Regula culorii negre a robelor are două excepţii: grefierii de la toate instanţele poartă întotdeauna culoarea gri-petrol, iar judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, numai când se află în şedinţă de judecată a Secţiilor Unite, îmbracă robe de culoare mov.

Purtarea robei este obligatorie, atât pentru magistraţi – judecători şi procurori, respectiv pentru grefieri, avocaţi, dar şi pentru consilieri juridici, care se bucură de un detaliu deosebit: sunt unicii purtători ai unei bavete aurii.

Accesorii: INSIGNA

În România, insigna judecătorilor conţine simboluri ca balanţa şi spada, cununa aurie de lauri, dar şi Constituţia, pe care sunt înscrise cuvintele „JUS” şi „LEX” (drept şi lege).

Simbolurile provin din Antichitate, de la iconografia zeiţa Themis, o femeie legată la ochi, având în mâini o balanţă şi o sabie, care sugerează independenţa şi imparţialitatea judecătorului în înfăptuirea justiţiei, şi, totodată, ideea de pedeapsă faţă de cei care încalcă legea.

CIOCĂNELUL… ieşit din scenă

Obiect foarte popular, des întâlnit în filmele americane, dar care lipseşte din recuzita judecătorilor româniciocănelul aparţinea, în mitologia scandinavă, zeului Thor al justiţiei, dar şi al războiului şi al fulgerelor. Acesta deţinea, pe lângă alte obiecte magice, un ciocan denumit Mjollnir („măcinătorul”), care nimerea întotdeauna ţinta şi revenea în mâinile sale ori de câte ori îl arunca, fiind asemănat cu un fulger.

Aşadar, stimaţi justiţiabili, deşi nimeni nu îşi doreşte să ajungă la ”doamna” Justiţie în vremurile acestea tulburi din punct de vedere al valorilor social-politice şi morale, dacă nu e altă cale, zic… să înceapă ”spectacolul” împărţirii DREPTĂŢII!

Maia Cristina Moroşanu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti