Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Robert Cazanciuc: Dacă profesia liberală nu se poate autoreglementa, o să vină cineva…
06.11.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 5 noiembrie 2018, Robert Cazanciuc, preşedintele Comisiei juridice din Senat, a declarat, potrivit evz.ro: ”Dacă noi reuşim să ne autoreglementăm, nu o să mai fie nevoie să discutăm prea mult despre justiţie în spaţiul public de către decidentul politic în mod special dincolo de – să spunem – de anumite lucruri care trebuie schimbate, asumate politic, că e nevoie să le clarificăm sau să punem capăt unor lucruri de care nu credem că e nevoie într-un stat membru al UE. Dacă CSM-ul, spre exemplu, îşi făcea treaba şi se autoreglementa la timp, nu mai apăreau cazuri de abuzuri în sistem.

Atunci a trebuit să vină cineva din afară, un om politic, cu mai multă sau mai puţină inspiraţie, să facă anumite reglementări. (…) Lucrul ăsta trebuia să facă CSM-ul, să se autoreglementeze. Dacă profesia liberală nu se poate autoreglementa, o să vina cineva, probabil mai puţin inspirat, din afară, să facă ceva.

Acum câţiva ani am văzut cum se întâmplă în America cu profesiile liberale. Am fost invitat, la un moment dat, să văd cum funcţionează un ziar. Era 2003-2004, era foarte multă agitaţie în România despre insultă şi calomnie. Am întrebat: «Cum e cu calomnia la voi? Adică vine organul să vă întrebe: Domnule, ai scris ce nu trebuie în ziar?». Zice: «Organul? Nici vorbă. Venim noi, insiderii.» Exista un cod deontologic extrem de puternic la nivelul profesiei, care nu-i permitea niciunui ziarist să scrie ceea ce nu e „proper”. Din păcate, nu mai avem astăzi reperul care s-a încercat în anii 1990 în România, anume organizarea profesiei care să stabilească măcar câteva repere de deontologie. Nu trebuie să vină statul să ne spună ce să facem, dacă profesia în sine are capacitatea de a se autoreglementa. Discuţia despre mediere în România e un exemplu de cum nu ar trebuie să fie făcute lucrurile”.PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.