ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Confiscarea armelor în cazul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 342 alin. (6) din Codul penal. Proporționalitatea măsurii

07.11.2018 | Victor HĂBĂȘESCU
Victor Hăbășescu

Hăbășescu

În opinia INM, exprimată prin Minuta din 18 mai 2018, se stabilește că, per se, armele nu sunt interzise de legea penală a fi deținute în proprietate, dar, într-adevăr, deținerea și utilizarea lor este reglementată de legea specială, (Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor) care este foarte detaliată și prevede obligații foarte clare și precise. S-a agreat, deci, că atâta vreme cât aceste bunuri nu sunt interzise la folosință, conform art. 112 alin. (1) lit. f) din C. pen., atunci urmează ca instanța să dispună în funcție de circumstanțele cauzei, în sensul că soluția confiscării speciale a acestora, în cazul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 342 alin. (6) din C. pen., constând în nedepunerea armei şi a muniției la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului, nu este obligatorie, chiar dacă în cauză s-a dispus clasarea, potrivit art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a C.p.p.

Avocat Victor Hăbășescu

* A se vedea și dezbaterea ”Probleme legale cu privire la puști și pistoale”, ediția 228organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.