ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Despre notificarea referitoare la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă

07.11.2018 | Alexandru SITARU
Abonare newsletter
Alexandru Sitaru

Alexandru Sitaru

Potrivit art. 25 alin. (3) teza finală din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, începând cu 6 luni înainte de expirarea valabilității permisului de armă este obligatorie notificarea titularului la adresa din permisul de armă, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de data expirării valabilității permisului de armă.

Să ne imaginăm cazul în care titularul dreptului de deținere al armelor letale sau neletale nu este notificat sau nu există la autoritatea competentă dovada că titularul dreptului a primit înstiințarea, chiar dacă acesta a fost notificat. În această construcție ipotetică, presupunem că primul act ce ajunge în posesia deținătorului de armă este înștiințarea despre anulare. Fapta prevăzută de legea penală se consumă la împlinirea celor 10 zile, astfel cum sunt ele prevăzute în art. 342 alin. (6) C. pen., ce se calculează de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă.

În practica judiciară soluția corectă ar fi aceea a clasării, în temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) teza II C. proc. pen., respectiv fapta nu este săvârșită cu forma de vinovăția prevăzută de lege, întrucât, fapta este săvârșită prin inacțiune. Analizând prevederile art. 342 alin. (6) C. pen., observăm că în textul de lege nu se face nicio referire la forma de vinovăție, iar potrivit art. 16 alin. (6) C. pen., în astfel de situații forma de vinovăție cerută de lege este intenția.

Or, în speța închipuită nu se poate demonstra existența intenției, de vreme ce notificarea referitoare la expirarea perioadei de valabilitate a permisului nu a ajuns la cunoștința deținătorului armei.

Avocat Alexandru Sitaru

* A se vedea și dezbaterea ”Probleme legale cu privire la puști și pistoale”, ediția 228organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week