Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 


Print Friendly, PDF & Email

SNPAP. Conferința ”Gratiile nu despart suflete”
07.11.2018 | JURIDICE.ro

A fost odată o vreme în țărișoara noastră când Iadul s-a pogorât pe pământ. Când văzduhul era negru de durere, pământul roșu de sânge, iar sfinții zăceau în închisori.

Nu vom putea șterge niciodată din istorie ororile petrecute în închisorile comuniste, dar un lucru putem face: să spunem fiecărei generații care va urma Adevărul, pentru ca aceste lucruri să nu fie uitate și să nu se mai repete niciodată.

Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare a inițiat în anul 2012 o serie de activități în scopul înfăptuirii unei datorii morale față de victimele opresiunii comuniste și al creării unor premise pentru alegerile civice corecte ale generației de azi, care trebuie să cunoască adevărul istoric și să își consolideze un sentiment de respect față de jertfa celor care și-au păstrat credința în fața prigonirilor vremii.

În continuarea acestui demers, în ziua de 7 noiembrie 2018, începând cu ora 09:00, la sediul Școlii a avut loc ediția a IX-a a Conferinței ”Gratiile nu despart  suflete”, având drept invitați pe Octavian Bjoza – Subsecretar de stat al Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist 1945-1989, Alexandru Nicolici – Director Proiect ”Muzeul Coloniilor de Muncă Baia Sprie – Cavnic – Nistru”, Irina Leulescu – inspector superior în Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist 1945–1989, precum și Ioan Chertiție – președinte al Asociației Pro-Activ Memoria.

După deschiderea conferinței de către Cms. Șef de penitenciare Vasile Scutaru – directorul Școlii,  Ioan Chertiție a prezentat cartea ”Martirii crezului – Iustin Pârvu”, vol. I.

Discursul lui Chertiție a fost urmat de vizionare reportajului ”Centrul de informare și documentare – Martirii crezului –  Baia Sprie”.

Alexandru Nicolici captează atenția elevilor Școlii printr-un discurs emoționant în care subliniază importanța cunoașterii și acceptării istoriei sistemului penitenciar.

Octavian Bjoza a susținut o prelegere pe tema ”Suferință și credință în închisorile comuniste”, relatând experiențele trăite în cele 14 închisori comuniste unde și-a executat pedeapsa, subliniind condițiile de cazare inumane, umilințele și bătăile suportate, lipsa medicamentelor și a hranei, precum și câteva din metodele folosite pentru a tortura deținuții politici.

„În permanență fiule să ai mentalitate de învingător…” – acesta este îndemnul primit de tânărul deținuț Bjoza, acesta este îndemul pe care tinerii noștri elevi l-au primit de la acest om deosebit, subliniind în același timp faptul că stă în puterea lor schimbarea lumii în care trăiesc, cu atât mai mult a sistemului în care vor lucra.

Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna va continua organizarea acestor serii de conferințe anuale, având în vedere caracterul pedagogic, istoric și profesional cu care este tratat subiectul evoluției sistemului penitenciar din perioada comunistă.


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.