Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

SNPAP. Conferința ”Gratiile nu despart suflete”
07.11.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

A fost odată o vreme în țărișoara noastră când Iadul s-a pogorât pe pământ. Când văzduhul era negru de durere, pământul roșu de sânge, iar sfinții zăceau în închisori.

Nu vom putea șterge niciodată din istorie ororile petrecute în închisorile comuniste, dar un lucru putem face: să spunem fiecărei generații care va urma Adevărul, pentru ca aceste lucruri să nu fie uitate și să nu se mai repete niciodată.

Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare a inițiat în anul 2012 o serie de activități în scopul înfăptuirii unei datorii morale față de victimele opresiunii comuniste și al creării unor premise pentru alegerile civice corecte ale generației de azi, care trebuie să cunoască adevărul istoric și să își consolideze un sentiment de respect față de jertfa celor care și-au păstrat credința în fața prigonirilor vremii.

În continuarea acestui demers, în ziua de 7 noiembrie 2018, începând cu ora 09:00, la sediul Școlii a avut loc ediția a IX-a a Conferinței ”Gratiile nu despart  suflete”, având drept invitați pe Octavian Bjoza – Subsecretar de stat al Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist 1945-1989, Alexandru Nicolici – Director Proiect ”Muzeul Coloniilor de Muncă Baia Sprie – Cavnic – Nistru”, Irina Leulescu – inspector superior în Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist 1945–1989, precum și Ioan Chertiție – președinte al Asociației Pro-Activ Memoria.

După deschiderea conferinței de către Cms. Șef de penitenciare Vasile Scutaru – directorul Școlii,  Ioan Chertiție a prezentat cartea ”Martirii crezului – Iustin Pârvu”, vol. I.

Discursul lui Chertiție a fost urmat de vizionare reportajului ”Centrul de informare și documentare – Martirii crezului –  Baia Sprie”.

Alexandru Nicolici captează atenția elevilor Școlii printr-un discurs emoționant în care subliniază importanța cunoașterii și acceptării istoriei sistemului penitenciar.

Octavian Bjoza a susținut o prelegere pe tema ”Suferință și credință în închisorile comuniste”, relatând experiențele trăite în cele 14 închisori comuniste unde și-a executat pedeapsa, subliniind condițiile de cazare inumane, umilințele și bătăile suportate, lipsa medicamentelor și a hranei, precum și câteva din metodele folosite pentru a tortura deținuții politici.

„În permanență fiule să ai mentalitate de învingător…” – acesta este îndemnul primit de tânărul deținuț Bjoza, acesta este îndemul pe care tinerii noștri elevi l-au primit de la acest om deosebit, subliniind în același timp faptul că stă în puterea lor schimbarea lumii în care trăiesc, cu atât mai mult a sistemului în care vor lucra.

Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna va continua organizarea acestor serii de conferințe anuale, având în vedere caracterul pedagogic, istoric și profesional cu care este tratat subiectul evoluției sistemului penitenciar din perioada comunistă.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti