ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Trendul vestimentar al bărbaților avocați
07.11.2018 | Mihai IRIMIA

 
Competition Law
Mihai Irimia

Mihai Irimia

1. Șosetele colorate

Șosetele colorate sunt din ce în ce mai prezente în contextul juridic românesc. Ele au apărut ca o nevoie firească de personalizare a imaginii proprii într-un context formal și obiceiul s-a răspândit ca urmare a unui mimetism de breaslă.

Acolo de unde provine codul vestimentar masculin, în Marea Britanie, șosetele sunt considerate elemente de lenjerie intimă și din acest motiv nu fac obiectul codului vestimentar. Teoretic, ele pot avea orice model sau culoare, dar în practică există niște reguli de purtare.

Recomandarea standard este ca șosetele să “împrumute” din culoarea pantalonului. Ceea ce înseamnă că, în cazul avocaților, șosetele nu vor fi niciodată negre. Pentru cei cărora le plac șosetele colorate, recomandarea este să fie evitate culorilor stridente sau prea deschise și să fie alese culorile mai închise și modelele simetrice.

2. Costumele în carouri

Contextul juridic din România nu impune o rigoare în ceea ce privește codul vestimentar, motiv pentru care sunt observate mai multe deviații de la canonul culturii vestimentare masculine de vest. Un exemplu foarte bun este și costumul în carouri.

Conform codului vestimentar, costumul în carouri nu face parte din garderoba de business a bărbatului, dar poate fi folosit într-un context mai puțin formal, cum este și contextul juridic de zi cu zi. Singura observație notabilă este discreția liniilor care fac costumul mai formal sau mai puțin formal în funcție de cât sunt de evidente.

3. Butonierele colorate și desfăcute

Butonierele colorate sunt prezente în tot contextul românesc office, nu doar în cel juridic. Acest obicei a apărut de la nevoia de a diferenția în piață serviciile de croitorie la comandă. Cu toate acestea, autenticitatea lui stă sub semnul îndoielii.

În primul rând, obiceiul de a coase butonierele cu ațe în contrast față de stofă vine de la croitoriile care lucrează manual, unde un astfel de detaliu este o operă de artă și nu rezultatul anost al unui utilaj. Din punctul de vedere al codului vestimentar, acest obicei nu poate fi folosit decât în contexte cu adevărat informale, niciodată în business.

Apoi, butonierele funcționale ale mânecilor sacoului (cele care se pot desface) au apărut ca o marcă a calității costumului, tocmai pentru că puține case de croitorie le realizau. Odată cu dezvoltarea industrială a confecțiilor însă, acest detaliu și-a pierdut din însemnătate și acum este făcut de aproape toate serviciile de croitorie la comandă, fie că sunt de calitate sau nu. Așadar, obiceiul de a lăsa deschisă ultima butonieră de la mânecile sacoului pentru a semnala calitatea costumului, nu mai poate avea același înțeles în zilele noastre, ci poate reprezenta, cel mult, un mod personal de diferențiere.

4. Lungimea pantalonilor

Lungimea pantalonilor este unul dintre cele mai disputate subiecte din vestimentația masculină. Trendul la nivel global este de scurtare a pantalonilor și, în mod legitim, branșa juridică îl urmează încet.

Din punct de vedere al codului vestimentar, nu există reguli, tocmai pentru că lungimile și volumele hainelor sunt o chestiune de gust personal și nu de canon. În cazul pantalonilor, recomandarea este ca aceștia să aibă o lungime fixă, să acopere scobitura pantofului atunci când purtătorul stă în picioare, dar fără să facă cute. Orice este mai scurt de atât reprezintă o alegere mai personală și mai puțin formală.

5. Costumul la două rânduri de nasturi și costumul cu vestă

Costumul la două rânduri de nasturi este din ce în ce mai prezent în contextul juridic. Aceasta este o veste bună pentru că atât costumele la două rânduri de nasturi cât și costumele din trei piese (cu vestă) sunt perfect acceptate în codul vestimentar business formal. Mai mult, au o ținută de o eleganță unică.

Costumul la două rânduri are totuși o recomandare aparte. El poate fi folosit întotdeauna închis, chiar și atunci când purtătorul stă așezat. Costumul cu vestă este un costum foarte potrivit, în primul rând, pentru sezonul rece, dar poate fi folosit și în restul anului, în mediile cu temperatură controlată.

6. Cămășile colorate

Se poate observa o folosire din ce în ce mai mare a cămășilor colorate de către bărbații avocați. Ca și costumul în carouri, cămășile colorate nu sunt acceptate în contextul formal, dar pentru contextul juridic de zi cu zi sunt chiar potrivite. Mențiunea în această situație este legată de intensitatea culorii. Culorile foarte puternice și nuanțele închise nu se potrivesc decât contextelor casual. De asemenea, este de evitat orice nuanță de verde sau maro pentru contextul informal și formal office.

7. Batista de buzunar

Chiar dacă batista de buzunar nu este un element folosit în general, aceasta a devenit din ce în ce mai prezentă la ținuta de business a avocatului român. Pentru îndepărtarea oricărui dubiu, potrivit codului vestimentar, batista este perfect acceptată și la ținutele ultra formale.
Dar cum ar trebui să fie batista și cum se așează?
Oficial, batista poate avea orice model și culoare, dar pentru un mediu în care oricum atrage atenția, ca în cazul contextelor din România, în contextele formale ar trebui să fie din bumbac simplu uni, chiar alb. Ca așezare, există două opțiuni. Varianta împăturită implică așezarea batistei în forma ei pliată de 4 ori, lăsând la vedere doar marginea de sus. Varianta cu mijlocul sau colțurile în sus este mai puțin precisă și implică așezarea batistei în buzunar, lăsând mijlocul colțurile sau ambele la vedere.

Pentru bărbații interesați de aprofundarea subiectului educației vestimentare, pregătim un workshop pe data de 21 noiembrie. Detalii despre eveniment aici.

Mihai Irimia
MANHITECTS

Imaginile sunt preluate de pe mrporter.com.


Aflaţi mai mult despre , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.