Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Ana Lupșor: Este important să integrăm anual un val de colegi tineri
07.11.2018 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Ana Lupșor

Ana Lupșor

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamna Ana Lupșor, pentru că ați acceptat să acordați un interviu cititorilor JURIDICE.ro. În calitate de HR manager al SCHOENHERR & ASOCIAȚII, vă ocupați cu activitatea de alegere și selectare a viitorilor avocați. Recrutarea este un proces continuu, fluctuează, depinde de solicitările partenerilor, este influențată de politica de la Viena?

Ana Lupșor: În funcție de strategia pe care o avem, stabilim domeniile pe care dorim să le dezvoltăm. Astfel, nevoile de recrutare la nivelul firmei sunt dictate, în primul rând, de necesarul de resurse al fiecărei arii de practică. În fiecare toamnă recrutăm avocați proaspăt admiși în profesie, iar în timpul verii invităm studenți la drept să se alăture programelor noastre de internship. Punem mare accent pe formarea viitoarelor generații de avocați încă din timpul facultății, motiv pentru care avem în fiecare an locuri disponibile pentru interni, indiferent de specializarea pe care și-o doresc.

Alina Matei: Cum trebuie să arate candidatul ideal?

Ana Lupșor: Indiferent de nivelul de carieră, căutăm avocați și absolvenți entuziaști, dinamici, pasionați de domeniul juridic. Contează foarte mult pentru noi rezultatele academice, experiența anterioară în firme de avocatură, precum și expunerea la un mediu de lucru sau academic internațional.

Alina Matei: Selecția avocaților stagiari cum este raportată la selecția avocaților cu experiență? Recrutați în prezent avocați stagiari?

Ana Lupșor: Procesul de selecție a avocaților stagiari este adaptat nivelului lor de experiență și ia în considerare criterii precum eventuala experiență anterioară în programele Schoenherr dedicate studenților la Drept, implicarea în programe de internship derulate, precum și activitățile extracurriculare, școlile de vară, concursurile la care au participat în timpul studiilor academice.

Am cooptat în toamna aceasta un număr de cinci avocați stagiari proaspăt admiși în profesie și continuăm în prezent recrutarea pentru acest nivel de experiență. Este important pentru noi să integrăm anual un val de colegi tineri, pe care îi sprijinim în primii pași ai dezvoltării carierei lor profesionale ca avocați de afaceri, implicându-i în programe de mentorat în care colegii noștri cu experiență au ocazia să împărtășească din experiența pe care au dezvoltat-o.

Alina Matei: Pentru cooptarea profesioniștilor cu experiență, procesul este mai ușor, pentru că se presupune că de la o anumită vârstă știi ce vrei, ce poți și unde vrei să ajungi? Sau se intră în competiție cu alte firme de avocatură, care își doresc și ele profesionistul alături?

Ana Lupșor: Se poate vorbi în prezent de o piață a candidatului, de o concurență a firmelor de avocatură pentru un număr limitat de specialiști în unele domenii și pentru anumite niveluri de experiență profesională. Aceasta pentru că, după 2008, unele firme de avocatură au fost nevoite să renunțe la specializarea strictă a avocaților, în favoarea unei abordări mai generaliste. Eșalonul de avocați cu 3-7 ani de experiență ca avocați definitivi s-a format, în majoritate, în inerția acestei abordări, ceea ce face foarte dificilă găsirea specialiștilor, mai ales când vorbim de domenii foarte nișate sau care nu aveau căutare în perioada post-criză. În practică, acest lucru se traduce într-un nivel ridicat de mobilitate a pieței, similar celui din urmă cu 11-12 ani.

Vedem, totodată, un nivel ridicat de mobilitate și în rândul avocaților foarte tineri, deși pe fondul altor motivații decât cele care determină decizia de schimbare în cazul generațiilor anterioare. Primim un număr mare de CV-uri din partea tinerilor avocați, mult mai dispuși la a se reorienta rapid către o nouă poziție sau o nouă organizație, pe fondul interesului lor de a găsi un mediu care să răspundă așteptărilor pe care le au în privința culturii organizaționale și a echilibrului între viața personală și cea profesională.

Alina Matei: Candidații de ce sunt atrași în mod special?

Ana Lupșor: Așteptările candidaților depind de nivelul de carieră și de motivația individuală. Ca o notă comună a candidaților care aplică la Schoenherr, sunt cotate sus în lista motivelor pentru care avocații aplică la noi: reputația firmei, caracterul ei internațional, expunerea la proiecte complexe, ocazia de a lucra cu nume mari din piață, cultura internă a firmei, precum și pachetul de beneficii (în special accesul la programe de training și dezvoltare).

Alina Matei: Ce îi sfătuiți pe tinerii interesați de dezvoltarea unei cariere ca avocat într-o firmă internațională de avocatură?

Ana Lupșor: Recomandarea mea pentru toți studenții facultăților de Drept este să ia contact cât mai devreme cu mediul avocaturii de afaceri, să analizeze oferta firmelor de avocatură, să se implice în programe de internship, școli de vară, concursuri organizate de către firmele de avocatură. La Schoenherr, atunci când recrutăm avocați stagiari preferăm să alegem dintre foștii studenți care s-au integrat cu succes în cadrul programelor noastre de practică, motiv pentru care nu este niciodată prea devreme pentru un student să încerce să se facă vizibil pentru firmele de care este interesat. Dacă opțiunea de carieră se referă la o firmă internațională de avocatură, atunci cunoștințele de limbă străină sunt esențiale, engleza este pentru noi o cerință obligatorie, iar orice altă limbă străină este un avantaj.

Alina Matei: Cum îi ajutați pe studenții la Drept în acest sens?

Ana Lupșor: În primul rând, facilităm întâlniri ale studenților cu avocați experimentați din echipa noastră. Chiar pe 6 noiembrie a avut loc un astfel de eveniment la Facultatea de Drept a Universității din București, în cadrul căruia doi dintre avocații noștri de capital markets – Cristina Tudoraș și Vlad Săndulescu – au răspuns întrebărilor studenților despre viața ca avocat în SCHOENHERR & ASOCIAȚII și le-au vorbit despre programele noastre dedicate dezvoltării studenților.

Împreună cu ei a participat ca speaker și Dragoș Dună, student al Facultății de Drept și care a participat la prima ediție a programului nostru Fly High | Dive Deep, o școală de vară de două săptămâni lansată anul acesta și derulată în prima parte a lunii iulie, iar apoi a rămas în echipa noastră ca intern. Ce am făcut diferit în cadrul acestui program a fost să aducem în fața studenților participanți specialiști din toate ariile de practică, alături de profesioniștii noștri din zona de servicii suport. Prin acest program ne-am propus să le creăm studenților o imagine de ansamblu a specializărilor și resurselor pe care le pot accesa într-o firmă de avocatură internațională, iar dintre participanți am selectat o serie de interni care s-au alăturat programului nostru de interhsip de vară.

Cu ocazia prezentării de marți, am lansat ediția 2019 a școlii de vară Fly High | Dive Deep și a programului de internship de vară pentru studenți, pentru care studenții pot aplica acum.

Alina Matei: Care este cea mai frecventă idee preconcepută a candidaților despre Schoenherr? Corectă sau greșită?

Ana Lupșor: Că pentru a aplica la noi este nevoie să știe limba germană. Nici pe departe – germana este un avantaj în situația în care suntem în proces de extindere a echipei de avocați care au capacitatea de a furniza servicii juridice în această limbă. Majoritatea tranzacțiilor M&A, a finanțărilor, sau a proiectelor pentru clienți străini se derulează însă în limba engleză.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Ana Lupșor: Eu vă mulțumesc pentru invitație.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti