
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în ipoteza în care instanţa, deşi a reţinut cauza de reducere a pedepsei prevăzută în art. 396 alin. (10) C. proc. pen., a stabilit un număr de zile-amendă care depăşeşte limita maximă rezultată din aplicarea dispoziţiilor art. 61 alin. (4) lit. c) şi alin. (6) C. pen., prin omisiunea de a reduce limita maximă specială a zilelor-amendă prevăzută în art. 61 alin. (4) lit. c) C. pen. cu fracţia de o pătrime, este incident cazul de recurs în casaţie prevăzut în art. 438 alin. (1) pct. 12 C. proc. pen.
În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că prin reţinerea şi aplicarea dispoziţiilor art. 396 alin. (10) C. proc. pen., art. 61 alin. (1), alin. (2), alin. (3) şi alin. (4) lit. c) C. pen., instanţa de apel a aplicat o pedeapsă a amenzii, având în vedere limita maximă specială a zilelor-amendă, de 300 de zile, însă a omis să reducă cu o pătrime această limită, conform alin. (6) al aceluiaşi text de lege, care stabileşte că fracţiile stabilite de lege pentru cauzele de atenuare sau agravare a pedepsei se aplică limitelor speciale ale zilelor-amendă prevăzute în alin. (4). (Decizia nr. 212/RC din 11 iunie 2018 pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect recursul în casaţie)
Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.