Print Friendly, PDF & Email

Ziua geodezilor militari

12.11.2018 | Cristian JURA, Alina GAJA
Abonare newsletter
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

Ziua geodezilor militari este marcată, anual, la data de 12 noiembrie.

Sediul materiei: Bazele Serviciului Topografic al Armatei Române au fost puse prin semnarea, de către domnitorul A. I. Cuza (1859-1866), a Înaltului Ordin de Zi nr. 83 din 12 noiembrie 1859, prin care se înfiinţa ”Corpul (Korpu) de Stat Major General”, care avea în compunerea sa o structură de specialitate care să execute ”Tot ce se atinge de lucrările topografice, geodezice şi statistice, precum şi ridicarea şi lucrarea planurilor de acest fel şi aplicarea acestor lucrări la facerea hărţei cadastrale a Principatelor Unite”.

La 24 martie 2010, Guvernul României a emis Ordonanța de Urgență nr. 21, aprobată prin Legea nr. 136/2010, cu modificările și completările ulterioare, publicată în M. Of. nr. 486/29. IV. 2016. Potrivit OUG 21/2010, Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția Topografică Militară execută aerofotografierea întregului teritoriu național la fiecare 3 ani, în cooperare cu Statul Major al Forțelor Aeriene, realizează ortofotoplanurile pentru întregul teritoriu al României și lucrările de digitizare și actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în perioada 2010-2020. În perioada 2010-2013, s-a realizat primul ciclu de aerofotografiere a teritoriului național, iar în intervalul 2010-2014, Direcția Topografică Militară a asigurat personal militar de specialitate, pentru încadrarea unei funcții de subofițer de stat major nivel 1 la depozitul de hărți al teatrului de operații Afganistan.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week