Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Decizia de punere în aplicare (UE) privind regulamentul de funcționare al juriului de selecție prevăzut la art. 14 alin. 3 din Regulamentul (UE) ref. instituirea Parchetului European


13 noiembrie 2018 | Elena ALBU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 282/8 din 12 noiembrie 2018 a fost publicată Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1696 a Consiliului din 13 iulie 2018 privind regulamentul de funcționare al juriului de selecție prevăzut la articolul 14 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1939 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European.

Regulamentul (UE) 2017/1939 prevede că Parlamentul European și Consiliul numesc procurorul-șef european, de comun acord, pe baza unei liste scurte a candidaților calificați întocmită de un juriu de selecție. Juriul de selecție trebuie să cuprindă 12 persoane care să fie alese dintre foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor supreme naționale, procurori de înalt nivel și juriști ale căror competențe sunt recunoscute. Una dintre persoanele selectate trebuie să fie propusă de Parlamentul European. Consiliul stabilește regulamentul de funcționare al juriului de selecție.

De asemenea, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1939, Consiliul numește fiecare procuror european din rândul a trei candidați desemnați de fiecare stat membru, după ce a primit un aviz motivat din partea juriului de selecție.

Procedura de selecție a procurorului-șef european și a procurorilor europeni ar trebui să fie un element-cheie pentru asigurarea independenței acestora.

Regulamentul de funcționare al juriului de selecție ar trebui să asigure faptul că juriul de selecție dispune de independența și imparțialitatea necesare pentru a-și desfășura activitatea.

Ar trebui stabilit regulamentul de funcționare al juriului de selecție.

Regulamentul de funcționare al juriului de selecție menționat la articolul 14 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1939 este stabilit în anexa la prezenta decizie.

Prezenta decizie intră în vigoare la 18 decembrie 2018.

Consilier juridic Elena Albu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii