Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Decizia de punere în aplicare (UE) privind regulamentul de funcționare al juriului de selecție prevăzut la art. 14 alin. 3 din Regulamentul (UE) ref. instituirea Parchetului European
13.11.2018 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 282/8 din 12 noiembrie 2018 a fost publicată Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1696 a Consiliului din 13 iulie 2018 privind regulamentul de funcționare al juriului de selecție prevăzut la articolul 14 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1939 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European.

Regulamentul (UE) 2017/1939 prevede că Parlamentul European și Consiliul numesc procurorul-șef european, de comun acord, pe baza unei liste scurte a candidaților calificați întocmită de un juriu de selecție. Juriul de selecție trebuie să cuprindă 12 persoane care să fie alese dintre foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor supreme naționale, procurori de înalt nivel și juriști ale căror competențe sunt recunoscute. Una dintre persoanele selectate trebuie să fie propusă de Parlamentul European. Consiliul stabilește regulamentul de funcționare al juriului de selecție.

De asemenea, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1939, Consiliul numește fiecare procuror european din rândul a trei candidați desemnați de fiecare stat membru, după ce a primit un aviz motivat din partea juriului de selecție.

Procedura de selecție a procurorului-șef european și a procurorilor europeni ar trebui să fie un element-cheie pentru asigurarea independenței acestora.

Regulamentul de funcționare al juriului de selecție ar trebui să asigure faptul că juriul de selecție dispune de independența și imparțialitatea necesare pentru a-și desfășura activitatea.

Ar trebui stabilit regulamentul de funcționare al juriului de selecție.

Regulamentul de funcționare al juriului de selecție menționat la articolul 14 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1939 este stabilit în anexa la prezenta decizie.

Prezenta decizie intră în vigoare la 18 decembrie 2018.

Consilier juridic Elena Albu

Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO