Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
Banner BA-01
Banner BA-02
Avocați Drept penal Flux informații

Baroul Timiș ref. accesul avocaților în sediul IPJ Timiș cu telefoane mobile. UPDATE: Baroul Dolj susţine poziţia Baroului Timiş

18 noiembrie 2018 | JURIDICE.ro

18 noiembrie 2018: Vineri, 16 noiembrie 2018, Baroul Dolj a anunțat că, în şedinţa din data de 15 noiembrie 2018, a luat act şi susţine poziţia exprimată de Baroul Timiş la data de 12 noiembrie 2018 în spaţiul public faţă de incidentul în care, în mod abuziv, un lucrător al IPJ Timiș a procedat, la intrarea în sediul IPJ Timiș, la percheziționarea corporală a unui avocat, membru al Baroului Timiș, care se afla în exercitarea atribuțiilor profesionale, în scopul identificării de telefoane mobile, deși anterior avocatul se legitimase și fusese înregistrat în Registrul de intrare persoane aflat la ofițerul de serviciu de la poarta IPJ Timiș, potrivit unui comunicat semnat de av. dr. Lucian Bernd Săuleanu, Decanul Baroului Dolj.

Consiliul Baroului Dolj îşi exprimă îngrijorarea cu privire la astfel de situaţii şi practici prin care este interzis accesul avocaţilor în locaţiile Parchetelor ori Inspectoratelor Judeţene de Poliţie, apreciind, totodată, că avocatul nu poate să fie lipsit de telefonul mobil, fiind o încălcare a drepturilor avocatului şi o nesocotire a calităţii acestuia de partener indispensabil al justiţiei, dar mai ales în condiţiile în care telefonul mobil este un mijloc necesar de comunicare în desfăşurarea activităţii.

:: Susținere a poziției Baroului Timiș

***

12 noiembrie 2018: Luni, 12 noiembrie 2018, Baroul Timiș a anunțat că a luat act de incidentul în care, în mod abuziv, un lucrător al IPJ Timiș a procedat, la intrarea în sediul IPJ Timiș, la percheziționarea corporală a unui avocat membru al Baroului Timiș, acesta din urmă aflându-se în exercitarea atribuțiilor profesionale, în temeiul unui contract de asistență juridică legal încheiat cu clientul său, potrivit unui comunicat semnat de avocat dr. Sergiu I. Stănilă.

Baroul Timiș precizează că percheziționarea corporală s-a realizat în scopul identificării de telefoane mobile, deși anterior avocatul se legitimase și fusese înregistrat în Registrul de intrare persoane aflat la ofițerul de serviciu de la poarta IPJ Timiș, plasând benevol telefonul mobil aflat asupra sa în căsuța special amenajată în acest scop.

Potrivit art. 34 alin. (1) din Legea nr. 51/1995 republicată, percheziţionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului său sau ridicarea de înscrisuri şi bunuri nu poate fi făcută decât de procuror, în baza unui mandat emis în condiţiile legii.

În urma reclamării comportamentului abuziv al lucrătorului IPJ Timiș, Baroul Timiș a primit răspunsul anexat prezentului comunicat, din care rezultă următoarele:

1. accesul în unitățile M.A.I. este reglementat prin Ordinul M.A.I. nr. S/108/27.05.2011, document clasificat, aflat sub incidența Legii nr. 182/2002 și H.G. nr. 585/2002;

2. în ceea ce privește accesul persoanelor în unitățile M.A.I., având asupra lor mijloace de înregistrare audio-video, sau de comunicare la distanță, acestora nu le revine obligația de a le depune în locurile special amenajate sau de a le preda la punctele de control acces, însă refuzul predării sau depunerii, atrage interzicerea accesului.

Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate nu conține nicio interdicție în legătură cu accesul avocațiloravând asupra lor telefonul mobil, în unitățile M.A.I..

H.G. nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România nu interzice accesul avocatului având asupra sa telefonul mobil, în unitățile M.A.I..

Potrivit dispozițiilor art. 105 din Anexa acestui act normativ, este interzis accesul cu aparate de fotografiat, filmat, înregistrat audio-video, de copiat din baze de date informatice sau de comunicare la distanţă, în locurile în care se află informaţii secrete de stat.

Potrivit art. 333 alin. (1) din Anexa acestui act normativ, este interzisă utilizarea mediilor de stocare amovibile, a software-ului şi a hardware-ului, aflate în proprietate privată, pentru stocarea, procesarea şi transmiterea informaţiilor secrete de stat.

Potrivit art. 334 din Anexa acestui act normativ, este interzisă introducerea mediilor de stocare amovibile, a software-ului şi hardware-ului, aflate în proprietate privată, în zonele în care se stochează, se procesează sau se transmit informaţii clasificate, fără aprobarea conducătorului unităţii.

Telefonul mobil nu poate și nu trebuie să fie asimilat acestor dispozitive tehnice enumerate de legiuitor, funcția sa de bază nefăcând parte dintre cele prohibite de lege.

În exercitarea profesiei sale, avocatul este independent şi se supune numai legii, statutului profesiei şi codului deontologic. Avocatul promovează şi apără drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale omului. Avocatul are dreptul să asiste şi să reprezinte persoanele fizice şi juridice în faţa instanţelor autorităţii judecătoreşti şi a altor organe de jurisdicţie, a organelor de urmărire penală, a autorităţilor şi instituţiilor publice, precum şi în faţa altor persoane fizice sau juridice, care au obligaţia să permită şi să asigure avocatului desfăşurarea nestingherită a activităţii sale, în condiţiile legii. În exercitarea dreptului de apărare avocatul are dreptul şi obligaţia de a stărui pentru realizarea liberului acces la justiţie, pentru un proces echitabil şi într-un termen rezonabil. În exercitarea profesiei şi în legătură cu aceasta avocatul este protejat de lege. Avocatul înscris în tabloul baroului are dreptul să asiste şi să reprezinte orice persoană fizică sau juridică, în temeiul unui contract încheiat în formă scrisă. Contactul dintre avocat şi clientul său nu poate fi stânjenit sau controlat, direct sau indirect, de niciun organ al statului. În exercitarea profesiei, avocații sunt parteneri indispensabili ai justiţiei, ocrotiţi de lege.

Avocatul aflat în exercitarea atribuțiilor sale profesionale nu poate fi lipsit în mod abuziv și nelegal de telefonul mobil, mijloc de comunicare cu clienții, cu reprezentanții organelor profesiei, instanțelor de judecată etc.

Avocatul aflat în exercitarea atribuțiilor sale profesionale nu poate fi prezumat a fi de rea credință, doar în situațiile în care se dovedește încălcarea dispozițiilor Legii nr. 182/2002 sau H.G. nr. 585/2002, acesta urmând să răspundă conform prevederilor legale.

Baroul Timiș înțelege să își exprime în mod neechivoc rezerva față de orice comportament abuziv și nelegal care aduce atingere avocatului și profesiei de avocat.

Ridicarea telefonului mobil aflat asupra avocatului aflat în exercitarea atribuțiilor profesionale, precum și interzicerea accesului avocatului în unitățile M.A.I. sau altele similare, dacă acesta are asupra sa telefonul mobil, reprezintă o încălcare a drepturilor avocatuluienumerate mai sus, reprezintă o încălcare a dreptului la apărare al persoanelor fizice ori juridice în cauză, reprezintă o încălcare a liberului acces la justiţie și o nesocotire a calității avocatului de partener indispensabil al justiţiei, ocrotit de lege.

:: Răspuns IPJ Timiș

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership