« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

FJR a publicat traducerea în limba română a Avizului emis la 20 octombrie 2018 de Comisia de la Veneția privind modificările aduse codurilor penale (XI)
16.11.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

În ceea ce privește modificările aduse traficului de influență și cumpărării de influență, Comisia de la Veneția a reținut următoarele aspecte:

 ”94. Articolul 291 alineatul (1) se propune a fi modificat astfel încât să nu mai fie suficientă, pentru o condamnare, dovedirea faptului că acuzatul a promis că va exercita o influență asupra unui funcționar public pentru a-l determina să întreprindă sau nu o acțiune, dar, în plus, parchetul va trebui să dovedească faptul că acuzatul a luat efectiv măsuri pentru a influența funcționarul public. În măsura în care un astfel de comportament nu este incriminat de alte dispoziții penale, cum ar fi cele privind frauda, ​​această abordare este în contradicție cu articolul 12 al Convenției Penale privind Corupția (pentru care este irelevant faptul „dacă influența este exercitată sau nu sau nu presupusa influență conduce la rezultatul dorit”) și cu articolul 18 al UNCAC.

95. De asemenea, amendamentul prevede, drept element constitutiv al infracțiunii, că fapta trebuie să fie comisă strict pentru a obține un beneficiu material[1] (”bani sau alte foloase materiale”) și nu doar bani sau „alte foloase”, conform actualului text al articolului 291.

96. În practică, totuși, foloasele nemateriale (cum ar fi, spre exemplu, obținerea unui loc eligibil pe lista candidaturilor unui partid) par a fi cea mai frecventă și obișnuită formă de corupție. Pare evident faptul că o astfel de abordare restrictivă a infracțiunii de trafic de influență nu este de natură să răspundă nevoii de a proteja în mod eficient valorile sociale importante, care nu sunt de natură materială. Mai mult, această abordare, care nu răspunde niciunei decizii a Curții Constituționale, este în contradicție cu articolul 12 al Convenției Penale privind Corupția și cu articolul 18 din Convenția UNCAC, care se referă, respectiv, la „orice foloase necuvenite” și la „avantaje necuvenite”. Având în vedere obligațiile asumate de România prin ratificarea acestor instrumente, incriminarea faptelor de corupție trebuie să respecte cerințele exprese prevăzute de dispozițiile acestora.

97. Se recomandă revizuirea noii definiții a infracțiunii, pentru a o aduce în concordanță cu cerințele care decurg din Convenția UNCAC și Convenția Penală privind Corupția.

98. Ca și în articolul 290, este introdus un termen de un an pentru a denunța fapta, fără a fi pedepsit în legătură cu infracțiunea de cumpărare de influență prevăzută la articolul 292 alineatul (2) CP. Observațiile prezentate mai sus cu privire la articolul 290 se aplică mutatis mutandis.”

Notă: Această traducere reprezintă un demers al Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România, fiind realizată la cererea sa. Orice preluare a textului se va efectua sub condiţia următoarei mențiuni: „Traducerea acestui aviz reprezintă un demers al Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România”. Textul integral al traducerii poate fi accesat aici


[1] Cuvântul „material” lipsește în traducerea în limba engleză în CDL-REF (2018) 045.


 
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD