Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

Avocatii D&B David și Baias anulează definitiv o procedură proprie de achiziție de muniții organizată prin derogare de la legislația achizițiilor publice, cu o valoare maximă estimată de aproximativ 2,5 milioane euro
13.11.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Achiziții publice, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Dupa aproape 2 ani de la implicarea in proiect, echipa de avocati ai D&B David si Baias specializati in litigii administrative si achizitii publice a obtinut o solutie definitiva intr-un proiect de achizitie de munitii cu o valoare maxima estimata de aproximativ 2,5 milioane Euro.

In cauza, autoritatea contractanta a organizat o procedura interna de achizitie publica, pe baza unui regulament propriu, invocand exceptarea de la art. 22 lit. a) din O.U.G. nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, in sensul in care ordonanta nu se aplica in situatia in care exista riscul divulgarii unor informatii fundamentale de securitate ale statului roman. Clientul D&B David si Baias, unul dintre furnizorii principali de arme, munitii si alte produse militare pentru institutiile armate ale Romaniei, cu experienta de peste 12 ani in participarea la procedurile de achizitie de astfel de produse, a contestat actele autoritatii contractante din aceasta procedura in fata Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC).

Consiliul a anulat procedura de achizitie, retinand, in esenta, ca nu-i este permis autoritatii contractante sa se prevaleze de exceptarea de la legislatia privind achizitiile publice prin simpla invocare a calitatii sale de autoritate contractanta cu atributii speciale si specializate, prin raportare la domeniul in care isi deruleaza activitatea sau a unui interes fundamental de securitate, autoritatii revenindu-i sarcina probei cu privire la existenta unui astfel de interes si cu privire la destinatia specific militara a produselor achizitionate. De asemenea, s-a retinut ca nu orice achizitie facuta de o autoritate contractanta cu atributii militare are o destinatie specific militara care sa permita invocarea art. 346 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene (TFUE) pentru simplul fapt ca autoritatea are atributii militare, informatiile ce trebuie protejate vizand produsele ce urmeaza a fi achizitionate, iar nu organizatoarea procedurii.

Decizia Consiliului a fost atacata cu plangere de catre autoritatea contractanta, insa Curtea de Apel Bucuresti a respins recent calea de atac, mentinand definitiv ca legala si temeinica Decizia C.N.S.C.

Dan Dascalu, Avocat Partener, Liderul echipei de litigii,  D&B David si Baias: ’’Solutiile mai sus-mentionate sunt in ton cu evolutia favorabila a jurisprudentei in materia achizitiilor publice atat la nivel administrativ-jurisdictional, cat si la nivelul instantelor de judecata. Acestea sunt deopotriva importante si utile si speram sa transmita autoritatilor contractante un mesaj foarte clar in sensul necesitatii respectarii cu strictete a normelor dreptului european si a jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) privind achizitiile publice”. 

Amelia Teis, Avocat Senior Coordonator in cadrul D&B David si Baias: “Am construit apararea pe baza reperelor jurisprudentiale stabilite de CJUE cu privire la interpretarea notiunilor referitoare la interesele fundamentale de securitate ale statelor membre si cerintele legitime de interes national. Am evidentiat, de asemenea, aspecte legate de necesitatea, proportionalitatea si sarcina probei in cazul recurgerii la o derogare de la prevederile Directivei 2009/81/CE, in conformitate cu art. 346 din TFUE, acordand eficienta sporita celor 3 comunicari emise de Comisia Europeana relevante in acest domeniu”.

Echipa implicata in acest proiect a fost formata din Amelia Teis, Avocat Senior Coordonator, Ioana Cercel, Avocat Senior, Stefan Mihartescu, Avocat Colaborator, si Maria Babu, Avocat Junior, sub coordonarea lui Dan Dascalu, Avocat Partener.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti