Dupa aproape 2 ani de la implicarea in proiect, echipa de avocati ai D&B David si Baias specializati in litigii administrative si achizitii publice a obtinut o solutie definitiva intr-un proiect de achizitie de munitii cu o valoare maxima estimata de aproximativ 2,5 milioane Euro.
In cauza, autoritatea contractanta a organizat o procedura interna de achizitie publica, pe baza unui regulament propriu, invocand exceptarea de la art. 22 lit. a) din O.U.G. nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, in sensul in care ordonanta nu se aplica in situatia in care exista riscul divulgarii unor informatii fundamentale de securitate ale statului roman. Clientul D&B David si Baias, unul dintre furnizorii principali de arme, munitii si alte produse militare pentru institutiile armate ale Romaniei, cu experienta de peste 12 ani in participarea la procedurile de achizitie de astfel de produse, a contestat actele autoritatii contractante din aceasta procedura in fata Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC).
Consiliul a anulat procedura de achizitie, retinand, in esenta, ca nu-i este permis autoritatii contractante sa se prevaleze de exceptarea de la legislatia privind achizitiile publice prin simpla invocare a calitatii sale de autoritate contractanta cu atributii speciale si specializate, prin raportare la domeniul in care isi deruleaza activitatea sau a unui interes fundamental de securitate, autoritatii revenindu-i sarcina probei cu privire la existenta unui astfel de interes si cu privire la destinatia specific militara a produselor achizitionate. De asemenea, s-a retinut ca nu orice achizitie facuta de o autoritate contractanta cu atributii militare are o destinatie specific militara care sa permita invocarea art. 346 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene (TFUE) pentru simplul fapt ca autoritatea are atributii militare, informatiile ce trebuie protejate vizand produsele ce urmeaza a fi achizitionate, iar nu organizatoarea procedurii.
Decizia Consiliului a fost atacata cu plangere de catre autoritatea contractanta, insa Curtea de Apel Bucuresti a respins recent calea de atac, mentinand definitiv ca legala si temeinica Decizia C.N.S.C.
Dan Dascalu, Avocat Partener, Liderul echipei de litigii, D&B David si Baias: ’’Solutiile mai sus-mentionate sunt in ton cu evolutia favorabila a jurisprudentei in materia achizitiilor publice atat la nivel administrativ-jurisdictional, cat si la nivelul instantelor de judecata. Acestea sunt deopotriva importante si utile si speram sa transmita autoritatilor contractante un mesaj foarte clar in sensul necesitatii respectarii cu strictete a normelor dreptului european si a jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) privind achizitiile publice”.
Amelia Teis, Avocat Senior Coordonator in cadrul D&B David si Baias: “Am construit apararea pe baza reperelor jurisprudentiale stabilite de CJUE cu privire la interpretarea notiunilor referitoare la interesele fundamentale de securitate ale statelor membre si cerintele legitime de interes national. Am evidentiat, de asemenea, aspecte legate de necesitatea, proportionalitatea si sarcina probei in cazul recurgerii la o derogare de la prevederile Directivei 2009/81/CE, in conformitate cu art. 346 din TFUE, acordand eficienta sporita celor 3 comunicari emise de Comisia Europeana relevante in acest domeniu”.
Echipa implicata in acest proiect a fost formata din Amelia Teis, Avocat Senior Coordonator, Ioana Cercel, Avocat Senior, Stefan Mihartescu, Avocat Colaborator, si Maria Babu, Avocat Junior, sub coordonarea lui Dan Dascalu, Avocat Partener.
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi
aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro