Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Moromeții 2 – un film despre familie, politică, drept și religie


13 noiembrie 2018 | Lavinia TEC

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Lavinia Tec

Lavinia Tec

1. Despre familie. Filmul prezintă conflictele inevitabile în cadrul unei familii recompuse, cu copii din mai multe căsătorii. În primul rând, conflictele interioare ale tatălui, mamei și copilului. Un tată măcinat de grija pentru copiii săi și pentru avuția sa materială, pământ, cai, vaci, oi, de grija de a asigura pacea și liniștea familiei. O mamă măcinată de ură, mânie, gelozie, invidie, lăcomie, egoism. Un copil măcinat de preocupare de a avea acces la educatie, la cunoaștere, de a migra de la sat la oraș pentru a-și realiza visul. Apoi, conflictele între soți, generate, desigur, de împărțirea averii între copii. Mai este conflictul între părinți și copil, generat de preocupările celui din urmă. Copilul aplecat înspre activități intelectuale, individuale, iar nu înspre cele fizice, colective, în gospodărie sau la câmp. Tatăl, mereu atent la tipul de lectură al copilului său, îl avertizează despre pericolul noii ideologii, prin care se urmărea spălarea creierelor celor tineri, cu susținerea fondurilor publice. Mama, loială formalismului religios creștin, însă plină de mânie, invidie, gelozie, lăcomie și judecată, își avertizează fiul de pericolul îndepărtării de la calea trasată de religie, așa cum o înțelege de ea. Ambii părinți sunt preocupați și îngrijorați, deopotrivă, pentru viitorul copilului lor într-o lume în transformare, într-o vreme în care se întrezăreau zorii unei lumi noi. În fine, conflictul între copiii din prima căsătorie și mama vitregă, generat de împărțirea averii. Pe lângă conflicte, apare și incertitudinea filiației paterne a unui copil, născut în afara căsătoriei, dar acceptat de Moromete în genealogia sa, pe baza cuvântului dat de mamă.

2. Despre politică. Filmul prezintă secvențe scurte privind selecția cadrelor în momentul schimbării regimului politic, instaurarea regimului comunist cu toate măsurile, propaganda, dezbaterile politice de la cârciuma din sat sau din bătătură ori de la câmp, loialitatea față de tânărul Rege într-un moment de critic pentru monarhie, legionarii, rolul presei și al intelectualilor formați sau în curs de formare.

3. Despre Drept. Filmul este plin de teme juridice de dreptul familiei, succesoral și drepturi reale (dreptul de proprietate privată și dezmembrămintele sale, proprietatea socialistă, cooperatistă), drept penal (crimă fără martori?), executare silită. Interesantă este și tema filiației paterne a copilului născut în afara căsătoriei, fiul pretins a fi al lui Nilă, adică nepotul lui Moromete. Ilie Moromete urmărește pacea familiei sale și îl acceptă pe copil în genealogia sa, pe baza Declarației mamei, fără procese de paternitate.

4. Despre religie. Religiozitatea personajelor este evidentă în film. Familia se roagă la masă, femeia se roagă și la culcare, organizează parastas. Ritualurile astea se întâmplă între drăcuieli și înjurături. Dar mai e o secvența: cea în care soția lui Moromete susține că bărbatul care comite preacurvie nu trebuie iertat și trebuie ucis cu pietre. Probabil asta a înțeles din episodul cu “femeia prinsă în preacurvie” din Noul Testament, relatat de preot sau evocat în vreo predică, ea neavând acces la Biblie.

Mă gândeam dacă nu sunt ceva discriminări sesizabile în film. Notarul la care întocmește actele lui Moromete este o femeie, politica o fac doar bărbații, femeia este cea care se roagă, cea care îi judecă pe alții, cea care nu-și poate stăpâni emoțiile sau și le poate controla foarte bine, disimulând și manipulând bărbatul.

Gata, nu mai spun nimic din câte le-am gândit vizionând filmul. Vă îndemn să mergeți la film de mână cu copiii, așa cum ar trebui să mergeți și la Bohemian Rapsody (despre care voi scrie ceva altă dată)! Sunt filme pretabile la discuții serioase în cadrul familiei.

Un gând de final, din Ecleziastul, si o invitație la meditație după vizionarea filmului: “Ce a fost va mai fi și ce s-a făcut se va mai face; nu este nimic nou sub soare.”

Conf. univ. dr. Lavinia Tec

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică