ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Lansare de carte, 15 noiembrie 2018: Istoria Constituţională a României (1859–2003) | Eleodor Focşeneanu

14.11.2018 | Răzvan CONSTANDACHE
Răzvan Constandache

Răzvan Constandache

Joi, 15 noiembrie 2018, ora 17:00, în cadrul celei de a 25-a ediţii a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, organizată sub semnul celebrării Centenarului Marii Uniri şi al Primului Război Mondial, la Romexpo, Pavilionul Central, standul Editurii EIKON – nivelul 0.00:17, va avea loc lansarea cărţii ”Istoria Constituţională a României (1859–2003), de Eleodor Focşeneanu – Ediţia a IV-a, îngrijită de Anca Focşeneanu – Editura EIKON, Bucureşti, 2018.

Invitaţi: Mariana Sipoş, Lucia Focşeneanu, Anca Focşeneanu, av. Antonie Popescu, Marius Oprea, Petre Mihai Băcanu.

Moderator: Valentin Ajder.

Lucrarea regretatului Maestru Eleodor Focşeneanu, „istoric al constituţionalismului românesc detaşat de şcoala juridică din epoca comunistă” (Horaţiu Pepine), a fost apreciată de-a lungul timpului ca reprezentând „singura dintre cărţile de profil care dă greutatea cuvenită perioadei monarhice şi analizează modul instaurării regimului comunist dintr-o perspectivă critică şi argumentată juridic” (av. Ioan-Luca Vlad).

Într-un amplu studiu, publicat ulterior şi într-un volum, prof. Alexandru Muraru reliefa un aspect fundamental scos în evidenţă în mod remarcabil de cartea lansată la Gaudeamus: „Juristul Eleodor Focşeneanu se opreşte la două probleme fundamentale care pun în discuţie temeinicia şi, mai ales, legalitatea/legitimitatea formei de guvernământ republicane după 1947: o primă chestiune vizează modul în care s-a realizat actul abdicării, iar cea de-a doua priveşte instituirea republicii populare. Disputa din jurul nulităţii actului de abdicare este generată, pe de o parte, de acţiunile subiecţilor implicaţi, iar pe de altă parte de calitatea sa juridică; Regele Mihai a dezavuat legalitatea, temeinicia, inclusiv redactarea textului abdicării (…) în repetate rânduri, iar autorităţile comuniste de la Bucureşti, după un timp, au început să vorbească despre ‘abolirea monarhiei’, dezvăluind, într-un mod limpede, determinarea prin forţă a acestui eveniment.”

Eminentul avocat şi doctrinar al dreptului ne-a lăsat moştenire această lucrare de referinţă cu scopul şi intenţia legitime, mărturisite de autor încă din introducerea volumului, „de a contribui la reaşezarea vieţii noastre constituţionale pe făgaşul ei tradiţional, prin restabilirea adevărului istoric, acolo unde el este necunoscut sau denaturat, şi instaurarea unui climat liberal şi a unui mod de gândire corect în societatea noastră civilă” (Eleodor Focşeneanu).

Procuror Răzvan Constandache


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.