Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea Directivei ref. cotele de TVA aplicate cărților, ziarelor și periodicelor
16.11.2018 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, L 286/20 din 14 noiembrie 2018 a fost publicată Directiva (UE) 2018/1713 a Consiliului din 6 noiembrie 2018 de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește cotele de taxă pe valoarea adăugată aplicate cărților, ziarelor și periodicelor.

Directiva 2006/112/CE a Consiliului prevede că statele membre pot aplica cote reduse de taxă pe valoarea adăugată (TVA) în cazul publicațiilor pe orice tip de suport fizic. Cu toate acestea, publicațiile electronice nu pot beneficia de o cotă redusă de TVA, ci trebuie să fie impozitate la cota standard de TVA.

În concordanță cu comunicarea Comisiei din 6 mai 2015 referitoare la o strategie privind piața unică digitală pentru Europa și pentru a ține pasul cu progresele tehnologice din economia digitală, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a alinia cotele de TVA pentru publicațiile electronice la cotele reduse de TVA aplicate publicațiilor care sunt livrate pe suport fizic.

În comunicarea sa din 7 aprilie 2016 referitoare la un plan de acțiune privind TVA-ul, Comisia a subliniat faptul că publicațiile electronice ar trebui să poată beneficia de același tratament preferențial în materie de TVA ca publicațiile care sunt livrate pe suport fizic. În hotărârea sa recentă în cauza C-390/15, Curtea de Justiție a considerat că livrarea de publicații digitale pe suport fizic și furnizarea de publicații digitale pe cale electronică reprezintă situații comparabile. Prin urmare, este oportun să se introducă posibilitatea ca toate statele membre să aplice o cotă redusă de TVA pentru livrarea de cărți, ziare și periodice, indiferent dacă acestea sunt livrate pe suport fizic sau furnizate pe cale electronică. Din aceleași motive, este oportun să se permită statelor membre care, în conformitate cu dreptul Uniunii, aplică în prezent cote de TVA inferioare minimului stabilit la articolul 99 din Directiva 2006/112/CE sau care acordă scutiri cu drept de deducere a TVA achitată în etapa anterioară pentru anumite cărți, ziare sau periodice livrate pe suport fizic, să aplice același tratament TVA respectivelor cărți, ziare sau periodice atunci când acestea sunt furnizate pe cale electronică.

De la 1 ianuarie 2015, pentru toate serviciile furnizate pe cale electronică, TVA-ul este perceput în statul membru în care se află clientul. Având în vedere implementarea principiului impozitării la destinație, nu mai este necesar să se aplice cota standard publicațiilor electronice pentru a se asigura instituirea și funcționarea pieței interne și pentru a se evita denaturarea concurenței.

Pentru a preveni utilizarea extinsă a cotelor reduse de TVA pentru materialele cu conținut audiovizual, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a aplica o cotă redusă pentru cărți, ziare și periodice numai în cazul în care respectivele publicații, indiferent dacă sunt livrate pe suport fizic sau furnizate pe cale electronică, nu au, în totalitate sau în mod predominant, un conținut muzical sau video.

Statele membre ar trebui să își păstreze libertatea de a stabili cotele de TVA pentru publicații și de a restrânge domeniul de aplicare a cotelor reduse de TVA, inclusiv, sub rezerva unei justificări obiective, în cazul în care publicațiile digitale oferă același conținut de lectură.

Întrucât obiectivul prezentei directive, și anume de a permite statelor membre să aplice aceleași cote de TVA publicațiilor furnizate pe cale electronică ca cele pe care le aplică în prezent publicațiilor pe orice tip de suport fizic, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, ci poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat la articolul respectiv, prezenta directivă nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivului menționat.

Prin urmare, Directiva 2006/112/CE ar trebui modificată în consecință.

Intrarea în vigoare: în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Consilier juridic Elena Albu

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO