Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. C-342/17, Memoria și Dall’Antonia c. Comune di Padova. Reglementare națională care interzice orice activitate lucrativă legată de păstrarea urnelor funerare. Hotărârea Curții
15.11.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Content, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Trimitere preliminară – Restricții privind libertatea de stabilire – Competența Curții – Admisibilitatea cererii de decizie preliminară – Situație pur internă – Reglementare națională care interzice orice activitate lucrativă legată de păstrarea urnelor funerare – Test de proporționalitate – Coerența reglementării naționale

Această cerere a fost formulată în cadrul unui litigiu între Memoria Srl și doamna Dall’Antonia, pe de o parte, și orașul Padova, Italia, pe de altă parte, în legătură cu o reglementare, adoptată de acesta din urmă, care are ca efect să interzică depozitarilor unei urne funerare să încredințeze păstrarea acesteia, contra cost, unei întreprinderi private.

Memoria este o societate a cărei activitate constă în a oferi familiilor defuncților incinerați un serviciu de păstrare a urnelor lor funerare în spații speciale denumite locuri comemorative. Doamna Dall’Antonia este un potențial client al societății Memoria, deoarece intenționează să incinereze rămășițele pământești ale soțului său și să îi transfere cenușa în una dintre aceste instalații. Orașul Padova a interzis însă printr-o decizie de modificare a regulamentului privind serviciile funerare a acestui oraș posibilitatea depozitarului unei urne funerare să recurgă la serviciile unei întreprinderi private, gestionate în mod independent față de serviciul municipal al cimitirelor, în vederea păstrării acestei urne în afara căminului familial. Tribunalul chemat împotriva acestei decizii a adresat Curții o întrebare preliminară privitoare la compatibilitatea acestei reglementări cu libertatea de stabilire și libera prestare a serviciilor.

Curtea a statuat:

Articolul 49 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări naționale precum cea în discuție în litigiul principal, care interzice, chiar în pofida voinței exprese a defunctului, depozitarului unei urne funerare să încredințeze unui terț păstrarea acesteia, care îi impune să o păstreze în locuința sa, cu excepția cazului în care o încredințează unui cimitir municipal, și, în plus, care interzice orice activitate exercitată în scop lucrativ care are ca obiect, chiar neexclusiv, păstrarea de urne funerare, indiferent cu ce titlu și indiferent pe ce durată.

:: Hotărârea

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti