Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Ziua Dobrogei
14.11.2018 | Cristian JURA, Alina GAJA

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

Ziua Dobrogei este marcată, anual, la data de 14 noiembrie. 

Sediul materiei: Legea nr. 230/2015 privind instituirea zilei de 14 noiembrie – Ziua Dobrogei, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 750 din 7 octombrie 2015. Legea prevede că sărbătorirea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific. Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Klaus Iohannis, președintele României, a transmis un mesaj cu prilejul zilei Dobrogei și al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, potrivit unui comunicat: „În urmă cu 140 de ani, în baza prevederilor Tratatului de la Berlin, Dobrogea a revenit sub autoritatea şi administraţia românească. Este un moment important al istoriei noastre moderne, pe care îl celebrăm astăzi cu respectul cuvenit pentru curajul şi sacrificiul românilor în Războiul de Independenţă, care au făcut posibilă unirea Dobrogei cu România. În acelaşi timp, onorăm viziunea şi dăruirea cu care politicienii români ai sfârșitului secolului XIX au gândit şi pus în aplicare un proiect care a condus, în doar trei decenii, la integrarea deplină, politică, economică şi socială a regiunii dintre Dunăre şi Marea Neagră.

Mesajul adresat dobrogenilor de către Principele Carol, pe 14 noiembrie 1878, este o chintesenţă a viziunii asupra rolului politicii şi administraţiei publice în transformarea şi dezvoltarea Dobrogei. „Voi de acum atârnaţi de un Stat, unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de Naţiune hotărăşte şi cârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii, viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei Constituţii (…) şi nimeni nu le va putea lovi fără a-şi primi legitima pedeapsă.” Acestea sunt cuvintele Principelui Carol din Proclamația citită dobrogenilor pe care merită să ni le reamintim și astăzi.

Proclamarea unirii Dobrogei cu România de acum 140 de ani ne arată că procesul de unificare a provinciilor istorice româneşti a însemnat și edificarea unei naţiuni, care crede cu tărie în valorile democraţiei şi în respectarea drepturilor omului. Proiectele de infrastructură demarate cu prioritate au contribuit decisiv la dezvoltarea teritoriului dintre Dunăre şi Marea Neagră în deceniile care au urmat câştigării Independenţei de Stat a României. Totodată, au fost puse în practică inițiative legislative care au urmărit protejarea minorităţilor, asigurarea drepturilor fundamentale și a armoniei sociale, garantarea proprietăţii, dezvoltarea învăţământului şi obţinerea sustenabilităţii economice a colectivităţilor.

Lecţia pe care unirea Dobrogei cu România ne-o transmite nouă astăzi, peste ani, este că forţa naţiunii stă în coeziunea oamenilor, asigurată de sisteme publice şi infrastructură funcţionale, şi în solidaritatea cetăţenilor, uniţi în jurul unor valori şi proiecte comune, apăraţi de legi drepte şi egale pentru toţi.”

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.