Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Ziua Dobrogei
14.11.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Dobrogei este marcată, anual, la data de 14 noiembrie.

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a transmis următorul mesaj:

Sărbătorim în aceste zile 142 de ani de la unirea Dobrogei cu România, în 1878, un act de reparație istorică pentru români, cărora această provincie istorică le aparținuse cu mult înainte de dominația otomană. După unirea Moldovei cu Ţara Românească, în 1859, restabilirea autorității statului român asupra Dobrogei a reprezentat un pas nou și foarte important pentru formarea statului naţional unitar român, proces încheiat cu Marea Unire din 1918.

Ca prim-ministru liberal, sunt mândru că acest moment istoric important, al unirii Dobrogei cu România, a fost posibil prin contribuția incontestabilă a doi dintre marii oameni politici și de stat liberali ai României, Ion I.C. Brătianu, prim-ministru la acea vreme, și Mihail Kogălniceanu, ministru de externe, care au văzut în revenirea acestui ținut istoric sub autoritate românească drept un câștig esențial pentru viitorul țării.

Astăzi, după secole de istorie zbuciumată, Dobrogea este un adevărat patrimoniu al multiculturalismului, al diversității etno-lingvistice și religioase, și un exemplu elocvent de bună conviețuire etnică și coeziune socială, chiar și într-o perioadă în care asistăm, din păcate, în alte părți ale lumii, la manifestări regretabile de intoleranță, discriminare și extremism. Exemplul dobrogean de bună conviețuire, într-o societate atașată valorilor europene în care au întâietate toleranța, justiția, solidaritatea și combaterea discriminării, aduce un plus valoros imaginii României și, totodată, este un catalizator important pentru susținerea dezvoltării la nivel local și național totodată.

Ținutul binecuvântat al Dobrogei este o importantă poartă a României către mările și oceanele lumii. Este un atu pentru economia românească, pe care vrem să-l valorificăm prin politicile promovate de Guvern, mobilizare de fonduri bugetare și atragerea de bani europeni pentru proiecte de importanță vitală pentru dobrogeni și pentru întreaga economie a țării. Unicitatea Deltei Dunării, potențialul turistic al litoralului, vestigiile istorice, poziția strategică a localităților portuare sunt puncte forte pe care le putem valorifica printr-o gestionare responsabilă a resurselor de care dispunem și proiecte cu adevărat conectate la realitatea din teren.

Eu, personal, consider că toate acestea, tot ceea ce natura a lăsat frumos pe aceste meleaguri, merită să fie puse în valoare economic, dar și cu respectul cuvenit față de natură, să ne bucurăm și noi în continuare și generațiile viitoare de aceste comori.

La mulți ani, dobrogeni!

La mulți ani, Dobroge minunată!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Dobrogei este marcată, anual, la data de 14 noiembrie.

2018:Ziua Dobrogei este marcată, anual, la data de 14 noiembrie. 

Sediul materiei: Legea nr. 230/2015 privind instituirea zilei de 14 noiembrie – Ziua Dobrogei, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 750 din 7 octombrie 2015. Legea prevede că sărbătorirea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific. Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Klaus Iohannis, președintele României, a transmis un mesaj cu prilejul zilei Dobrogei și al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, potrivit unui comunicat: „În urmă cu 140 de ani, în baza prevederilor Tratatului de la Berlin, Dobrogea a revenit sub autoritatea şi administraţia românească. Este un moment important al istoriei noastre moderne, pe care îl celebrăm astăzi cu respectul cuvenit pentru curajul şi sacrificiul românilor în Războiul de Independenţă, care au făcut posibilă unirea Dobrogei cu România. În acelaşi timp, onorăm viziunea şi dăruirea cu care politicienii români ai sfârșitului secolului XIX au gândit şi pus în aplicare un proiect care a condus, în doar trei decenii, la integrarea deplină, politică, economică şi socială a regiunii dintre Dunăre şi Marea Neagră.

Mesajul adresat dobrogenilor de către Principele Carol, pe 14 noiembrie 1878, este o chintesenţă a viziunii asupra rolului politicii şi administraţiei publice în transformarea şi dezvoltarea Dobrogei. „Voi de acum atârnaţi de un Stat, unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de Naţiune hotărăşte şi cârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii, viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei Constituţii (…) şi nimeni nu le va putea lovi fără a-şi primi legitima pedeapsă.” Acestea sunt cuvintele Principelui Carol din Proclamația citită dobrogenilor pe care merită să ni le reamintim și astăzi.

Proclamarea unirii Dobrogei cu România de acum 140 de ani ne arată că procesul de unificare a provinciilor istorice româneşti a însemnat și edificarea unei naţiuni, care crede cu tărie în valorile democraţiei şi în respectarea drepturilor omului. Proiectele de infrastructură demarate cu prioritate au contribuit decisiv la dezvoltarea teritoriului dintre Dunăre şi Marea Neagră în deceniile care au urmat câştigării Independenţei de Stat a României. Totodată, au fost puse în practică inițiative legislative care au urmărit protejarea minorităţilor, asigurarea drepturilor fundamentale și a armoniei sociale, garantarea proprietăţii, dezvoltarea învăţământului şi obţinerea sustenabilităţii economice a colectivităţilor.

Lecţia pe care unirea Dobrogei cu România ne-o transmite nouă astăzi, peste ani, este că forţa naţiunii stă în coeziunea oamenilor, asigurată de sisteme publice şi infrastructură funcţionale, şi în solidaritatea cetăţenilor, uniţi în jurul unor valori şi proiecte comune, apăraţi de legi drepte şi egale pentru toţi.”

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina GajaPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.