Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Judecătoria Brad. Caz fortuit sau culpă fără prevedere?
20.11.2018 | Andreea LUPU

JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Lupu

Andreea Lupu

Judecătoria Brad a hotărât renunțarea la aplicarea pedepsei față de inculpată, reținând totodată că fapta acesteia se încadrează la uciderea din culpă. În speță, inculpata și-a lăsat fiica în vârstă de un an și jumătate nesupravegheată timp de 10 minute, timp în care minora s-a deplasat în camera unde se afla uscătorul de rufe și în care și-a prins gâtul. În apărare, inculpata a invocat cazul fortuit. Cu toate acestea, instanța a reținut un grad foarte mic de culpă fără prevedere, întrucât raportat la vârsta minorei, vârstă la care aceasta începuse să umble, inculpata și orice altă persoană putea presupune că, lăsată nesupravegheată, minora ar putea să se accidenteze într-un mod sau altul. Deosebirea dintre imprevizibilitatea ivirii împrejurării fortuite și imprevizibilitatea subiectivă care apare în situația în care făptuitorul, deși trebuia să prevadă rezultatul în genere previzibil al faptei sale, totuși, din cauza unor deficiențe și limite personale, n-a putut prevedea în fapt acest rezultat. Imprevizibilitatea este, în acest caz, subiectivă și deci personală, putând fi angajată răspunderea juridică. (Sentința penală nr. 49 din data de 21.05.2018 pronunțată de Judecătoria Brad având ca obiect uciderea din culpă)

Andreea Lupu

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.