BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Judecătoria Brad. Caz fortuit sau culpă fără prevedere?
20.11.2018 | Andreea LUPU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Andreea Lupu

Andreea Lupu

Judecătoria Brad a hotărât renunțarea la aplicarea pedepsei față de inculpată, reținând totodată că fapta acesteia se încadrează la uciderea din culpă. În speță, inculpata și-a lăsat fiica în vârstă de un an și jumătate nesupravegheată timp de 10 minute, timp în care minora s-a deplasat în camera unde se afla uscătorul de rufe și în care și-a prins gâtul. În apărare, inculpata a invocat cazul fortuit. Cu toate acestea, instanța a reținut un grad foarte mic de culpă fără prevedere, întrucât raportat la vârsta minorei, vârstă la care aceasta începuse să umble, inculpata și orice altă persoană putea presupune că, lăsată nesupravegheată, minora ar putea să se accidenteze într-un mod sau altul. Deosebirea dintre imprevizibilitatea ivirii împrejurării fortuite și imprevizibilitatea subiectivă care apare în situația în care făptuitorul, deși trebuia să prevadă rezultatul în genere previzibil al faptei sale, totuși, din cauza unor deficiențe și limite personale, n-a putut prevedea în fapt acest rezultat. Imprevizibilitatea este, în acest caz, subiectivă și deci personală, putând fi angajată răspunderea juridică. (Sentința penală nr. 49 din data de 21.05.2018 pronunțată de Judecătoria Brad având ca obiect uciderea din culpă)

Andreea Lupu

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate