TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Pesimistul spune „mai rău nu se poate“, optimistul spune „ba se poate“!
19.11.2018 | Dănuț-Ioan BUGNARIU


Dănuț-Ioan Bugnariu

Dănuț-Ioan Bugnariu

Din câte înțeleg, noua directivă, a șasea, cu termen de implementare până la sfârșitul anului 2020, introduce și ideea sancționării spălării de bani săvârșite din culpă sau gravă neglijență. Ideea nu este nouă, era prevăzută în unele legislații europene, cum ar fi Germania sau Finlanda, dar era oarecum izolată. În Germania, persoana care, din culpă, nu realizează că un bun dobândit sau transferat provine din săvârșirea unei fapte de spălare de bani, e pasibilă de sancționare penală. În Finlanda este sancționată spălarea de bani comisă din neglijență. În Ungaria, neîndeplinirea obligației de raportare a tranzacțiilor suspecte este infracțiune. Toate aceste aspecte mă fac să mă gândesc că, mai degrabă, neglijența ca formă de vinovăție, în cazul spălării banilor, ar putea viza profesioniștii din domeniul financiar.

Dacă ne deplasăm puțin în afara Uniunii Europene, vom vedea că, în Elveția, spălarea de bani este definită în esență ca orice act de împiedicare a identificării originii, descoperirii sau a confiscării valorilor despre care se știe sau ar trebui să se știe că provin din infracțiuni. În SUA, pe de altă parte, definiția spălării de bani pare să vizeze operațiuni mult mai sofisticate, inclusiv cu caracter transfrontalier. SUA se bucură însă și de un instrument „preventiv” de decelare a posibilelor operațiuni de spălare de bani, și anume impozitul pe avere, ce impune și depunerea unor declarații fiscale periodice, adevărate jaloane în determinarea mișcării valorilor patrimoniale. La noi, declarațiile de avere vizează o categorie de persoane importante ca poziție, însă nu sunt generalizate, deși ar fi un instrument util de prevenire a spălării banilor și nu numai.

Avocat Dănuț-Ioan Bugnariu
Partner ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Spălarea de bani online. Partea a III-a”, ediția 231organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate