Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
2 comentarii

Cred că până la momentul transpunerii, actul va fi atacat la CJUE pentru încălcarea dispozițiilor Cartei


19 noiembrie 2018 | Manuela GORNOVICEANU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Avocați, Drept penal, Dreptul penal al afacerilor, Dreptul Uniunii Europene, SELECTED
Manuela Gornoviceanu

Manuela Gornoviceanu

Directiva (UE) 2018/1673 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2018  privind combaterea prin măsuri de drept penal a spălării banilor (Directiva a VI-a) preia dispozițiile Convenției de la Varșovia, în sensul stabilirii că (i) o condamnare prealabilă sau simultană pentru infracțiunea predicat nu este o condiție prealabilă pentru condamnarea pentru spălarea banilor, iar (ii) aceasta din urmă este posibilă în cazul în care se stabilește că bunurile au provenit dintr-o activitate infracțională, fără a fi necesar să se stabilească toate elementele de fapt sau toate circumstanțele legate de acea activitate, cum ar fi inclusiv identitatea autorului.

Dacă în privința pedepsirii infracțiunii săvârșită din culpă Directiva lasă la latitudinea statelor membre pedepsirea acesteia, celelalte norme privind caracterul autonom sunt obligatorii.

Dincolo de regulile de drept ale statelor membre cu care aceste dispoziții ar intra în conflict, consider că sunt încălcate chiar normele unionale cuprinse în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene privind legalitatea incriminării și proporționalitatea pedepselor (art. 49) și prezumția de nevinovăție (art. 48), deoarece nu se poate stabili că s-a săvârșit o infracțiune fără a cunoaște toate elementele acesteia. Și apoi care sunt și cine și cum alege aspectele care trebuie cunoscute și cele care nu contează? În aceste condiții, destinatarul normei incriminatoare nu poate cunoaște conduita interzisă și nu este ferit de arbitrar.

De asemenea, este răsturnată prezumția constituțională a dobândirii licite a averii.

Cred că până la momentul transpunerii, actul va fi atacat (desigur, nu de către România) la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru încălcarea dispozițiilor Cartei.

Avocat Manuela Gornoviceanu
Managing Associate ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Spălarea de bani online. Partea a III-a”, ediția 231organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică