Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

Cred că până la momentul transpunerii, actul va fi atacat la CJUE pentru încălcarea dispozițiilor Cartei
19.11.2018 | Manuela GORNOVICEANU

Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Manuela Gornoviceanu

Manuela Gornoviceanu

Directiva (UE) 2018/1673 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2018  privind combaterea prin măsuri de drept penal a spălării banilor (Directiva a VI-a) preia dispozițiile Convenției de la Varșovia, în sensul stabilirii că (i) o condamnare prealabilă sau simultană pentru infracțiunea predicat nu este o condiție prealabilă pentru condamnarea pentru spălarea banilor, iar (ii) aceasta din urmă este posibilă în cazul în care se stabilește că bunurile au provenit dintr-o activitate infracțională, fără a fi necesar să se stabilească toate elementele de fapt sau toate circumstanțele legate de acea activitate, cum ar fi inclusiv identitatea autorului.

Dacă în privința pedepsirii infracțiunii săvârșită din culpă Directiva lasă la latitudinea statelor membre pedepsirea acesteia, celelalte norme privind caracterul autonom sunt obligatorii.

Dincolo de regulile de drept ale statelor membre cu care aceste dispoziții ar intra în conflict, consider că sunt încălcate chiar normele unionale cuprinse în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene privind legalitatea incriminării și proporționalitatea pedepselor (art. 49) și prezumția de nevinovăție (art. 48), deoarece nu se poate stabili că s-a săvârșit o infracțiune fără a cunoaște toate elementele acesteia. Și apoi care sunt și cine și cum alege aspectele care trebuie cunoscute și cele care nu contează? În aceste condiții, destinatarul normei incriminatoare nu poate cunoaște conduita interzisă și nu este ferit de arbitrar.

De asemenea, este răsturnată prezumția constituțională a dobândirii licite a averii.

Cred că până la momentul transpunerii, actul va fi atacat (desigur, nu de către România) la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru încălcarea dispozițiilor Cartei.

Avocat Manuela Gornoviceanu
Managing Associate ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Spălarea de bani online. Partea a III-a”, ediția 231organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti