Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Scrisoare adresată Senatului ref. accesul avocaților cu telefoanele mobile la parchete și IPJ
19.11.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 16 noiembrie 2016, Baroul Dolj a publicat o scrisoare adresată Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii, cu privire la cercetarea abuzurilor din Senatul României, cu privire la accesul avocaților cu telefoanele mobile în sediul parchetelor și Inspectoratelor Judetene de Poliție, pe care o prezentăm integral:

”Către,
Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii
Senatul României
În atenţia domnului Preşedinte, Senator Iancu Caracota

Baroul Dolj, cu sediul în mun. Craiova, bld. Carol I, bl. 17 D Mezanin, jud. Dolj, CIF 4553658, reprezentată de avocat Lucian Bernd Săuleanu, în calitate de Decan, având în vedere hotărârea Consiliului Baroului Dolj din data de 15 noiembrie 2018, vă adresează următoarea sesizare cu privire la nerespectarea drepturilor avocaţilor de către Parchetele şi Inspectoratele Judeţene de Poliţie din România, care împiedică accesul acestora cu telefoane mobile, laptopuri şi tablete şi chiar supun percheziţiei şi controlului avocaţii, în condiţiile în care, pe de o parte, nu există un temei cu privire la astfel de limitări sau ingerinţe în viaţa privată şi profesională a avocaţilor, iar, pe de altă parte, nu există o practică unitară, odată ce unele instituţii publice permit accesul avocaţilor cu telefon mobil, laptopuri şi tablete.

Consiliul Baroului Dolj îşi exprimă îngrijorarea cu privire la astfel de situaţii şi practici prin care este interzis accesul avocaţilor în locaţiile Parchetelor ori Inspectoratelor Judeţene de Poliţie cu astfel de aparate, apreciind, totodată, că suntem în prezenţa unor abuzuri, întrucât avocatul nu poate să fie lipsit, de exemplu, de telefonul mobil, fiind o încălcare a drepturilor avocatului şi o nesocotire a calităţii acestuia de partener indispensabil al justiţiei, dar mai ales în condiţiile în care, telefonul mobil este un mijloc necesar de comunicare în desfăşurarea activităţii.

Vă învederăm că un astfel de incident s-a petrecut în sediul IPJ Timiş unde un lucrător a percheziţionat corporal un avocat cu scopul identificării telefoanelor mobile, în condiţiile în care acesta se legitimase şi era în exerciţiul profesiei de avocat, situaţie faţă de care Baroul Timiş a luat poziţie, susţinută de altfel şi de Baroul Dolj, informaţii suplimentare găsindu-se pe site-ul Baroului Timiş.

Av. Lucian Săuleanu
Decanul Baroului Dolj”

:: Sesizarea


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.