Modificări referitoare la răspunderea disciplinară a polițistului


20 noiembrie 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații, Monitorul Oficial al României, Noutăți legislative, Varia (alte arii de practica)

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 971 din data de 16 noiembrie 2018, a fost publicată Hotărârea nr. 893/2018 privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 725/2015 pentru stabilirea normelor de aplicare a cap. IV din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, referitoare la acordarea recompenselor și răspunderea disciplinară a polițiștilor.

Au fost aduse modificări în ce privește drepturile anumitor persoane în cadrul procedurii de atragere la răspundere disciplinară a polițistului.

În acest sens au fost operate următoarele modificări:
– Dreptul de a cunoaște actele cercetării revine: polițistului asistent, reprezentantului desemnat, precum și avocatului, care inclusiv au acces la actele cercetării în aceleași condiții ca și polițistul cercetat;
– a fost introdus art. 141:
(1) În exercitarea dreptului de a fi asistat, polițistul cercetat se prezintă în fața polițistului desemnat, respectiv a Consiliului la data, ora și locul citării, însoțit de polițistul asistent ori de reprezentantul desemnat ori de un avocat.
(2) În situația în care polițistul este asistat de un reprezentant desemnat sau de un avocat, aceștia vor depune la momentul prezentării în fața polițistului desemnat, respectiv a Consiliului împuternicirea emisă în acest scop.
(3) Demersurile necesare obținerii asistenței și, după caz, a împuternicirii emise în acest scop aparțin polițistului cercetat.

– în mare parte modificările au conferit drepturi similare reprezentantului desemnat și avocatului cu cele ale polițistului asistent.

Intrarea în vigoare: 16 noiembrie 2018.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică