« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

O chestiune de Energie
22.11.2018 | Ștefan BOTEZATU

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
Ștefan Boteaztu

Ștefan Botezatu

Legea nr. 184/2018, astfel cum a fost publicata, pe langa multe lucruri pozitive, are si un dezavantaj, care ar putea fi eventual corectat la o modificare ulterioara.

Nu au fost avute in vedere cazuri care sunt in momentul de fata celebre in USA – tara in care consumatorii au ajuns la un anumit grad de sofisticare – deja si-au instalat panouri fotovoltaice si produc, au devenit prosumeri, dar acei prosumeri spuneam, au ajuns la un grad de sofisticare, in sensul de a dirija enegia produsa in cadrul acelui sistem de distributie inchis catre anumiti alti consumatori.

Sa luam un exemplu: avem un complex rezidential cu 100 de case. Din acele 100 de case, 50 de case si-au instalat panouri fotovoltaice, iar in acel cartier rezidential se afla si o scoala si un spital.

O parte din consumatorii respectivi care si-au instalat panouri fotovoltaice (prosumatori) doresc, pe de o parte, sa vanda energia electrica vecinilor care nu si-au instalat panouri fotovoltaice si, pe de alta parte, doresc sa alimenteze cu surplusul de energie, pe care l-ar injecta in reteaua de distributie din cartierul rezidential respectiv, scoala la care invata copii lor, vrand sa ofere o educatie ecologica copiilor si printre altele vor ca acei copii sa invete cu lumina de la neoanele alimentate practic de la soarele care lumineaza si incalzeste cartierul respectiv.

Din punctul meu de vedere, o astfel de solutie care a fost implementata in New York si avem acolo celebrul exemplu al retelei Brookly, nu este din pacate posibila in Romania, pentru ca legea prevede, iar normele nu vor avea cum sa deroge de la aceasta prevedere a legii, ca energia excedentara produsa de prosumatori este in mod obligatoriu cumparata de furnizorii de energie electrica si nu de alte persoane, cum ar fi in exemplul mentionat mai devreme, vecinii care nu si-au instalat panouri fotovoltaice si respectiv scoala si spitalul care ar dori sa aiba acces la energie produsa din surse regenerabile; dar acest lucru nu este posibil din cauza modului in care reglementarea a fost publicata.

Prin instituirea acestei obligatii de preluarea de catre furnizor, nu a fost avut in vedere de Parlament si acest caz al retelei inchise si al vanzarii in cadrul retelei de energie electrica.

Practic, ar fi pacat sa ramana asa, pentru ca unul din fenomenele catre care se indreapta toata zona de energie si cu precadere in zona distributiei, in momentul de fata este producerea locala, asa-zisa generare distribuita si realizarea unor surse de productie de energie electrica care sa alimenteze cat mai multe sisteme locale… versus gigantii din epoca anterioara care mai exista si vor exista in continuare, care distribuie in sisteme de transport si de distributie de electricitate de marimi considerabile.

Avocat Ștefan Botezatu
Managing Partner BOTEZATU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”O chestiune de Energie”, ediția 230organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Energie, JURIDICE.ro, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD