Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Regulamentul (UE) privind Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală
22.11.2018 | Elena ALBU

Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 295/138 din 21 noiembrie 2018 a fost publicat Regulamentul (UE) 2018/1727 al  Parlamentului European şi al Consiliului din 14 noiembrie 2018 privind Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală (Eurojust) și de înlocuire și abrogare a Deciziei 2002/187/JAI a Consiliului.

Eurojust a fost instituită prin Decizia 2002/187/JAI a Consiliului ca organ cu personalitate juridică al Uniunii, pentru a stimula și a îmbunătăți coordonarea și cooperarea dintre autoritățile judiciare competente ale statelor membre, în special în legătură cu formele grave de criminalitate organizată. Cadrul juridic al Eurojust a fost modificat prin Deciziile 2003/659/JAI (3) și 2009/426/JAI ale Consiliului.

Articolul 85 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede ca Eurojust să fie reglementat prin regulamente, adoptate în conformitate cu procedura legislativă ordinară. Articolul respectiv impune, de asemenea, stabilirea modalităților de implicare a Parlamentului European și a parlamentelor naționale în evaluarea activităților Eurojust.

Articolul 85 din TFUE dispune, de asemenea, că Eurojust are misiunea de a susține și consolida coordonarea și cooperarea dintre autoritățile naționale de cercetare și urmărire penală în legătură cu formele grave de criminalitate care afectează două sau mai multe state membre sau care impun urmărirea penală pe baze comune, întemeiată pe operațiuni întreprinse de autoritățile statelor membre și de Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii (Europol) și pe informații furnizate de acestea.

Prezentul regulament are drept obiectiv modificarea și extinderea dispozițiilor Deciziei 2002/187/JAI. Având în vedere că modificările care urmează a fi aduse sunt substanțiale ca număr și natură, Decizia 2002/187/JAI ar trebui, din motive de claritate, să fie înlocuită în integralitate în ceea ce privește statele membre pentru care prezentul regulament este obligatoriu.

Având în vedere faptul că Parchetul European (EPPO) a fost instituit prin intermediul unei cooperări consolidate, Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (5) este obligatoriu în întregime și aplicabil direct doar pentru statele membre care participă la cooperarea consolidată. Prin urmare, pentru acele state membre care nu participă la EPPO, Eurojust rămâne pe deplin competent în ceea ce privește formele grave de criminalitate enumerate în anexa I la prezentul regulament.

Articolul 4 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) reamintește principiul cooperării loiale, în virtutea căruia Uniunea și statele membre se respectă și se ajută reciproc în îndeplinirea misiunilor care decurg din TUE și TFUE. Pentru a facilita cooperarea dintre Eurojust și EPPO, Eurojust ar trebui să abordeze chestiunile pertinente pentru EPPO oricând este necesar.

Se instituie Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală (Eurojust). Eurojust, astfel cum este instituit prin prezentul regulament, înlocuiește și succedă Eurojust, astfel cum a fost instituit prin Decizia 2002/187/JAI.  Eurojust are personalitate juridică.

Eurojust sprijină și consolidează coordonarea și cooperarea dintre autoritățile naționale de cercetare și urmărire penală în legătură cu formele grave de criminalitate care sunt de competența Eurojust în conformitate cu prevederile articolului 3 alineatele (1) și (3), atunci când afectează două sau mai multe state membre sau care impun urmărirea penală pe baze comune, întemeiată pe operațiuni întreprinse de autoritățile statelor membre, de Europol, de EPPO și de OLAF, și pe informații furnizate de acestea.

Prezentul regulament intră în vigoare  la 11 decembrie 2018. Prezentul regulament se aplică de la 12 decembrie 2019.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre în conformitate cu tratatele.

Consilier juridic Elena Albu


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.