Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Regulamentul (UE) privind Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală


22.11.2018 | Elena ALBU
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 295/138 din 21 noiembrie 2018 a fost publicat Regulamentul (UE) 2018/1727 al  Parlamentului European şi al Consiliului din 14 noiembrie 2018 privind Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală (Eurojust) și de înlocuire și abrogare a Deciziei 2002/187/JAI a Consiliului.

Eurojust a fost instituită prin Decizia 2002/187/JAI a Consiliului ca organ cu personalitate juridică al Uniunii, pentru a stimula și a îmbunătăți coordonarea și cooperarea dintre autoritățile judiciare competente ale statelor membre, în special în legătură cu formele grave de criminalitate organizată. Cadrul juridic al Eurojust a fost modificat prin Deciziile 2003/659/JAI (3) și 2009/426/JAI ale Consiliului.

Articolul 85 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede ca Eurojust să fie reglementat prin regulamente, adoptate în conformitate cu procedura legislativă ordinară. Articolul respectiv impune, de asemenea, stabilirea modalităților de implicare a Parlamentului European și a parlamentelor naționale în evaluarea activităților Eurojust.

Articolul 85 din TFUE dispune, de asemenea, că Eurojust are misiunea de a susține și consolida coordonarea și cooperarea dintre autoritățile naționale de cercetare și urmărire penală în legătură cu formele grave de criminalitate care afectează două sau mai multe state membre sau care impun urmărirea penală pe baze comune, întemeiată pe operațiuni întreprinse de autoritățile statelor membre și de Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii (Europol) și pe informații furnizate de acestea.

Prezentul regulament are drept obiectiv modificarea și extinderea dispozițiilor Deciziei 2002/187/JAI. Având în vedere că modificările care urmează a fi aduse sunt substanțiale ca număr și natură, Decizia 2002/187/JAI ar trebui, din motive de claritate, să fie înlocuită în integralitate în ceea ce privește statele membre pentru care prezentul regulament este obligatoriu.

Având în vedere faptul că Parchetul European (EPPO) a fost instituit prin intermediul unei cooperări consolidate, Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (5) este obligatoriu în întregime și aplicabil direct doar pentru statele membre care participă la cooperarea consolidată. Prin urmare, pentru acele state membre care nu participă la EPPO, Eurojust rămâne pe deplin competent în ceea ce privește formele grave de criminalitate enumerate în anexa I la prezentul regulament.

Articolul 4 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) reamintește principiul cooperării loiale, în virtutea căruia Uniunea și statele membre se respectă și se ajută reciproc în îndeplinirea misiunilor care decurg din TUE și TFUE. Pentru a facilita cooperarea dintre Eurojust și EPPO, Eurojust ar trebui să abordeze chestiunile pertinente pentru EPPO oricând este necesar.

Se instituie Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală (Eurojust). Eurojust, astfel cum este instituit prin prezentul regulament, înlocuiește și succedă Eurojust, astfel cum a fost instituit prin Decizia 2002/187/JAI.  Eurojust are personalitate juridică.

Eurojust sprijină și consolidează coordonarea și cooperarea dintre autoritățile naționale de cercetare și urmărire penală în legătură cu formele grave de criminalitate care sunt de competența Eurojust în conformitate cu prevederile articolului 3 alineatele (1) și (3), atunci când afectează două sau mai multe state membre sau care impun urmărirea penală pe baze comune, întemeiată pe operațiuni întreprinse de autoritățile statelor membre, de Europol, de EPPO și de OLAF, și pe informații furnizate de acestea.

Prezentul regulament intră în vigoare  la 11 decembrie 2018. Prezentul regulament se aplică de la 12 decembrie 2019.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre în conformitate cu tratatele.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro