Secţiuni » Life
Life

ARTMARK. Proprietăți de basm în Munții Cașinului își caută proprietar


25.11.2018 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Life, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

Domeniul ecologic din Iacobeni

La poalele munților Cașin (Kászon), pe versantul vestic, transilvănean, se află un sat desprins parcă din poveștile copilăriei. Autentic rural, specific secuiesc, întins între doi văi și străbătut de râul Cașin, satul Iacobeni și-a păstrat nealterat farmecul, ajutat de un cadru natural impresionant. În acest peisaj de poveste se află un domeniu ce duce cu gândul la fermele din Elveția sau Austria. Tradiționalul și modernitatea s-au împletit în cel mai fericit mod, rezultând astfel o proprietate care cuprinde, pe cele 3.17 ha teren, case tradiționale restaurate și altele de factură recentă, grajduri în aceleași doua tipologii, o cabană suspendată care face deliciul copiilor, foișor cu cuptor de cărămidă și grătar, fântână arhaică, seră în care se cultivă legume bio, grădină de zarzavaturi și multe altele. Tot domeniul beneficiază de utilitățile modern, totul este făcut de calitate, cu foarte mult bun gust și o dragoste evidentă față de loc. Trecând podețul de peste pârâul ce străbate curtea, afluent al Cașinului, urci pe dealul de peste 2 ha, parte din proprietate, și o priveliște de poveste ți se desfășoară în fața ochilor. În zare, la nici 3 km distanță, poți vedea munții și rezervația naturală în care se află un alt domeniu rupt din rai, Veresszek, potrivit ARTMARK.

Preț la cerere.

***

Domeniul Veresszék şi casa Dr. Fogolyán Kristóf, arh. Kós Károly 

Chiar din inima Harghitei, la Sud-Est de satul Iacobeni, se ridică din adâncul pământului izvorul de apă minerală de la Veresszék. Izvorul se ascunde într-un mediu pitoresc, în poalele naturii “sălbatice”, înconjurat de păduri. Acesta a fost descoperit chiar de proprietarul acelor vremuri, moșierul Balásy Simon József. Acesta a captat izvorul amenajând împrejurimile, iar în 1894 a pus în funcțiune stația de îmbuteliere. Apa minerală a izvorului denumit Borárniéky, Pán sau Szentgyörgy a fost considerată “cea mai igienică, fără bacterie pentru consumație, al munților Cason.” Apa terică cu conținut de lithium și hidro-carbonat din Veresszék a fost curativă în cazurile diverselor afecțiuni, însă a fost apreciată și ca apă de masă. Raritatea și frumusețea domeniului Veresszék a făcut ca acesta să fie integrat în programul Natura 2000, rețea europeană de zone naturale protejate, creată în 1992 din necesitatea de a proteja natura și de a menține pe termen lung resursele naturale necesare dezvoltării socio-economice.», potrivit ARTMARK.


Preț la cerere.

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti