« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

C-707/18, Amărăşti Land Investment, trimitere preliminară formulată de Tribunalul Timiș
26.11.2018 | Daniel-Mihail ȘANDRU

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Daniel-Mihail Șandru

Daniel-Mihail Șandru

Tribunalul Timiș a formulat o trimitere preliminară la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, înregistrată – C-707/18, Amărăşti Land Investment. Potrivit încheierii instanței de judecată întrebările sunt următoarele:

Întrebarea nr. 1În interpretarea Directivei 2006/112, în special a prevederilor art. 24, 28, 167 şi 168 lit. a), în cadrul unei operaţiuni de vânzare de bunuri imobile care nu sunt înscrise în Registrul naţional de publicitate imobiliară (Cartea Funciară) şi care nu sunt cadastrate la momentul livrării, cumpărătorul persoană impozabilă care îşi asumă contractual obligaţia de a efectua, pe cheltuiala sa, demersurile necesare primei înscrieri în registrul de publicitate imobiliară a acestor imobile, efectuează o prestare de servicii către vânzător sau o achiziţie de servicii aferentă investiţiei sale imobiliare pentru care trebuie să îi fie recunoscut dreptul de deducere a TVA?

Întrebarea nr. 2: Directiva 2006/112, în special prevederile art. 167 şi 168 lit. a), pot fi interpretate în sensul în care costurile efectuate de către cumpărătorul persoană impozabilă cu ocazia primei înscrieri în registrul de publicitate imobiliară a imobilelor cu privire la care cumpărătorul are un drept de creanţă la transferul viitor al dreptului de proprietate şi care i-au fost livrate de către vânzători al căror drept de proprietate asupra imobilelor nu este înscris în cartea funciară, pot fi calificate drept operaţiuni premergătoare investiţiei pentru care persoana impozabilă beneficiază de drept de deducere a TVA?

 Întrebarea nr. 3: Prevederile Directivei 2006/112, în special art. 24, 28, 167, 168 lit. a), se impun a fi interpretate în sensul în care costurile efectuate de către cumpărătorul persoană impozabilă cu ocazia primei înscrieri în registrul de publicitate imobiliară a imobilelor care i-au fost livrate şi cu privire la care cumpărătorul, în baza unei convenţii, are un drept de creanţă la transferul viitor al dreptului de proprietate de către vânzători al căror drept de proprietate asupra imobilelor nu este înscris în cartea funciară, trebuie calificate drept prestări de servicii către vânzători, în contextul în care, cumpărătorul şi vânzătorii au convenit că preţul imobilelor nu include contravaloarea operaţiunilor de cadastrare?

 Întrebarea nr. 4: În accepţiunea Directivei 2006/112, costurile aferente operaţiunilor administrative în legătură cu imobilele care i-au fost livrate şi cu privire la care cumpărătorul are un drept de creanţă la transferul viitor al dreptului de proprietate de către vânzător, inclusiv, dar fără a ne limita la costurile de primă înscriere în registrul de publicitate imobiliară, se impun a fi suportate în mod obligatoriu de către vânzător? Sau pot fi suportate de către cumpărător sau de către oricare dintre părţile tranzacţiei, conform convenţiei părţilor, cu consecinţa recunoaşterii în favoarea acelei persoane a dreptului de deducere a TVA?

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Prof. univ. dr. Daniel-Mihail Șandru

 
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD