BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
Print Friendly, PDF & Email

C-707/18, Amărăşti Land Investment, trimitere preliminară formulată de Tribunalul Timiș

26.11.2018 | Daniel-Mihail ȘANDRU
Abonare newsletter
Daniel-Mihail Șandru

Daniel-Mihail Șandru

Tribunalul Timiș a formulat o trimitere preliminară la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, înregistrată – C-707/18, Amărăşti Land Investment. Potrivit încheierii instanței de judecată întrebările sunt următoarele:

Întrebarea nr. 1În interpretarea Directivei 2006/112, în special a prevederilor art. 24, 28, 167 şi 168 lit. a), în cadrul unei operaţiuni de vânzare de bunuri imobile care nu sunt înscrise în Registrul naţional de publicitate imobiliară (Cartea Funciară) şi care nu sunt cadastrate la momentul livrării, cumpărătorul persoană impozabilă care îşi asumă contractual obligaţia de a efectua, pe cheltuiala sa, demersurile necesare primei înscrieri în registrul de publicitate imobiliară a acestor imobile, efectuează o prestare de servicii către vânzător sau o achiziţie de servicii aferentă investiţiei sale imobiliare pentru care trebuie să îi fie recunoscut dreptul de deducere a TVA?

Întrebarea nr. 2: Directiva 2006/112, în special prevederile art. 167 şi 168 lit. a), pot fi interpretate în sensul în care costurile efectuate de către cumpărătorul persoană impozabilă cu ocazia primei înscrieri în registrul de publicitate imobiliară a imobilelor cu privire la care cumpărătorul are un drept de creanţă la transferul viitor al dreptului de proprietate şi care i-au fost livrate de către vânzători al căror drept de proprietate asupra imobilelor nu este înscris în cartea funciară, pot fi calificate drept operaţiuni premergătoare investiţiei pentru care persoana impozabilă beneficiază de drept de deducere a TVA?

 Întrebarea nr. 3: Prevederile Directivei 2006/112, în special art. 24, 28, 167, 168 lit. a), se impun a fi interpretate în sensul în care costurile efectuate de către cumpărătorul persoană impozabilă cu ocazia primei înscrieri în registrul de publicitate imobiliară a imobilelor care i-au fost livrate şi cu privire la care cumpărătorul, în baza unei convenţii, are un drept de creanţă la transferul viitor al dreptului de proprietate de către vânzători al căror drept de proprietate asupra imobilelor nu este înscris în cartea funciară, trebuie calificate drept prestări de servicii către vânzători, în contextul în care, cumpărătorul şi vânzătorii au convenit că preţul imobilelor nu include contravaloarea operaţiunilor de cadastrare?

 Întrebarea nr. 4: În accepţiunea Directivei 2006/112, costurile aferente operaţiunilor administrative în legătură cu imobilele care i-au fost livrate şi cu privire la care cumpărătorul are un drept de creanţă la transferul viitor al dreptului de proprietate de către vânzător, inclusiv, dar fără a ne limita la costurile de primă înscriere în registrul de publicitate imobiliară, se impun a fi suportate în mod obligatoriu de către vânzător? Sau pot fi suportate de către cumpărător sau de către oricare dintre părţile tranzacţiei, conform convenţiei părţilor, cu consecinţa recunoaşterii în favoarea acelei persoane a dreptului de deducere a TVA?

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Prof. univ. dr. Daniel-Mihail Șandru

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week