Secţiuni » Materii / Arii de practică » Business » Energie
Energie
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Energie Opinii SELECTED

Conceptul de prosumator (prosumer) în domeniul energiei electrice la nivel european

26 noiembrie 2018 | George-Mihai POPA
George-Mihai Popa

George-Mihai Popa

De la momentul apariţiei Legii nr. 184/2018 se poate discuta de implementarea noţiunii de ”prosumator” şi în România. Aspectele care privesc activitatea prosumatorului ce au fost introduse prin actul normativ menţionat se referă la noţiunea, definirea acestui client final din domeniul energiei electrice care, în acelaşi timp, produce, consumă, stochează şi poate vinde energie electrică din surse regenerabile, posibilitatea acestuia de a vinde energia electrică furnizorilor cu care acesta a încheiat contracte de furnizare a energiei electrice şi drepturile acordate prosumatorilor în raport cu furnizorii de energie electrică, operatorii de distribuţie de energie electrică precum şi regimul fiscal al activităţii prosumatorilor.

În ceea ce priveşte noţiunea de prosumator la nivel european, conform Briefing-ului pe tema prosumerilor din electricitate din 2016 din cadrul Parlamentului European[1] acest termen prezintă noutate de asemenea şi se referă bineînţeles la acei consumatori care în acelaşi timp pot consuma, dar şi produce energie electrică. Exemplele de prosumatori incluzând: prosumatorii rezidenţiali – care produc energie electrică pe proprietatea lor prin instalarea de panouri fotovoltaice, comunităţi restrânse – asocieri rezidenţiale, fundaţii sau alte persoane care nu au scop lucrativ, dar produc energie electrică pentru propriul consum, prosumatori comerciali – întreprinderi mici şi mijlocii, magazine universale, clădiri de birouri etc. a căror activitate de bază nu este reprezentată de producţia de electricitate, dar care consumă energia pe care o generează precum şi şi prosumatorii publici – şcoli, spitale şi alte instituţii ce pot genera prin propriile activităţi energie electrică.[2]

În cadrul Opiniei[3] Comitetului Economic şi Social European din 2016 referitoare la prosumator se precizează că pentru clarificarea conceptului de prosumator este necesar să se stabilească de către Comisie printr-un document o definiţie cadru ce ar trebui să cuprindă elemente esenţiale precum mărimea instalaţiilor utilizate, producerea de energie electrică în mod individual şi colectiv, dreptul de proprietate asupra instalaţiilor utilizate şi problema generării de surplus de energie electrică.

Dezvoltarea ideii de prosumerism s-a realizat gradual în anii precedenţi, când la nivel internaţional au fost luate în calcul mai multe elemente care au format contextul propice pentru acest concept. Unul dintre factori se referă la accesul la sursele de energie şi protejarea particularilor aflaţi în dificultate precum şi a grupurilor sociale vulnerabile. De asemenea, un rol important a fost jucat de necesitatea protejării mediului în contextul dezbaterilor organizate de foruri internaţionale la cel mai înalt nivel referitoare la impactul activităţilor de producţie în cadrul industriei energetice şi găsirea unor soluţii sustenabile în acest domeniu esenţial civilizaţiei. Un alt element care a încurajat apariţia prosumatorului este reprezentat de dezvoltarea rapidă a tehnologiei informaţiei şi a noilor modele de afaceri în domeniul energiei electrice prin care se oferă în prezent o mai mare flexibilitate accesului la sursele de energie şi mai ales la implementarea sistemelor de energie regenerabilă (în mod special de panouri fotovoltaice) locuinţelor individuale, ansamblurilor rezidenţiale precum şi consumatorilor aflaţi în zone îndepărtate de marile centre urbanistice. Toate aceste elemente trebuie luate în considerare şi în contextul în care în viitorul apropiat explozia demografică şi utilizarea pe scară largă a dispozitivelor digitale vor remodela politicile comerciale din acest domeniu.

În completarea celor menţionate este important de adus în discuţie faptul că la nivel european prosumatorul poate fi atât persoana fizică, dar şi asociaţii, mici întreprinderi sau autorităţi locale care au capacitatea de a produce energie electrică prin micro-instalaţii ce pot fi mini-turbine eoliene, panouri fotovoltaice sau micro-instalaţii de agent termic, pledându-se în favoarea ridicării oricăror bariere pentru aceştia de a vinde liber surplusul de energie electrică. De altfel, în concepţia Opiniei Comitetului Economic şi Social European din 2016 activitatea prosumatorului ar trebui să includă adiţional, pe lângă generarea de energie electrică, şi producerea de energie termică precum şi oferirea soluţiilor de răcire.

În contextul apariţiei legislaţiei naţionale pe acest subiect se poate concluziona că se impune o analiză riguroasă a cadrului legal respectiv, iar de lege ferenda o actualizare şi o armonizare firească în sensul aplicării principiilor enunţate la nivel european.

Evenimente programate
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrieAccidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrieȘcoala Superioară de Cadre
19 septembrieImpactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrieFraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrieNoutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrieJURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrieAvocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrieStart Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrieDacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrieImpactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrieAbilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrieJURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrieFraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrieSocial Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrieStart Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrieJURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025The Congress / The biggest legal event


[1] Disponibil aici.
[2] Nikolina Sajn – EPRS/European Parliamentary Research Service PE 593.518.
[3] Opinion of the European Economic and Social Committee on Prosumer Energy and Prosumer Power Cooperatives: opportunities and challenges in the EU countries (2017/C 034/07).


George-Mihai Popa
Corporate Legal Director E.ON România

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”O chestiune de Energie”, editia 230, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice