Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

OUG privind fondurile suverane de dezvoltare și investiții
27.11.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Corporate, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 991 din data de 22 noiembrie 2018, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 100/2018 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare și investiții.

Prezenta ordonanță de urgență reglementează cadrul general privind condițiile pe care o societate reglementată de Legea societăților nr. 31/1990 trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată fond suveran de dezvoltare și investiții.

Prin fonduri suverane de dezvoltare și investiții vom înțelege societăți pe acțiuni  deținute integral de stat, care au ca activitate principală operațiuni financiare, inclusiv efectuarea de investiții financiare în nume și cont propriu, cu aport în numerar și în natură la capitalul social, inclusiv sub formă de acțiuni deținute de stat la societăți, inclusiv strategice, atât pe piața internă, cât și pe piața externă, care îndeplinesc criteriile economice și cerințele de clasificare în afara conturilor guvernamentale potrivit metodologiei Uniunii Europene. Fondurile suverane pot desfășura și alte operațiuni economice ca activități secundare

Înființarea fondurilor se stabilește prin hotărâre de guvern, care urmează să specifice și următoarele:
a) obiectul de activitate și sediul social;
b) autoritatea publică centrală care exercită, în numele statului român, drepturile și obligațiile izvorâte din calitatea de acționar unic al fiecărui Fond;
c) valoarea inițială a capitalului social și numărul acțiunilor;
d) pachetele de acțiuni care se transferă cu titlu de aport în natură de statul român la capitalul social;
e) metodele de evaluare a aportului în natură;
f) durata de funcționare determinată sau nedeterminată;
g) alte aspecte prevăzute de lege și care vizează organizarea și funcționarea fiecărui Fond.

Resursele financiare necesare acoperirii vărsămintelor în numerar se asigură din bugetul autorității publice centrale care exercită, în numele statului român, drepturile și obligațiile izvorâte din calitatea de acționar unic, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinație și/sau din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul Trezoreriei Statului.

Fondurile sunt administrate în sistem dualist de către un consiliu de supraveghere și un directorat.

Pentru mai multe detalii privind Fondurile suverane de investiții consultați OUG.

Intrarea în vigoare: 22 noiembrie 2018.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti