Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Registrul național al calificărilor profesionale din România
27.11.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 988 din data de 22 noiembrie 2018, a fost publicată Hotărârea nr. 917/2018 privind aprobarea Registrului național al calificărilor profesionale din România.

Registrul național al calificărilor profesionale din România (RNCP) este o bază de date națională care cuprinde descrierea calificărilor profesionale din România recunoscute la nivel național care pot fi dobândite atât prin sistemul formal de educație și formare profesională, cât și prin recunoașterea rezultatelor învățării dobândite în contexte nonformale și informale, din perspectiva învățării pe tot parcursul vieții.

RNCP cuprinde calificările corespunzătoare nivelurilor de calificare 1, 2, 3, 4 și 5, conform Cadrului național al calificărilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului național al calificărilor.

În RNCP sunt cuprinse calificările profesionale obținute în sistemul de educație și formare profesională în contexte de învățare formale, nonformale și informale, respectiv:
a) calificările obținute în sistemul de învățământ preuniversitar, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 844/2002 privind aprobarea nomenclatoarelor calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învățământul preuniversitar, precum și durata de școlarizare, cu modificările și completările ulterioare;
b) calificările obținute în sistemul de formare profesională a adulților, aprobate prin Ordinul ministrului muncii, solidarității sociale și familiei și al ministrului educației, cercetării și tineretului nr. 35/3.112/2004 pentru aprobarea Nomenclatorului calificărilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare, cu modificările și completările ulterioare, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului educației naționale nr. 3.973/2014 privind echivalarea nivelurilor de calificare obținute prin sistemul național de învățământ și formarea profesională a adulților, anterior momentului intrării în vigoare a Cadrului național al calificărilor, cu nivelurile de calificare stabilite prin Cadrul național al calificărilor.

Hotărârea conține și următoarea Anexă: Structura Registrului național al calificărilor profesionale din România

Detalierea câmpurilor tabelului conform numărului coloanei:
1. Titlul calificării – se va completa cu denumirea calificării.
2. Domeniul educațional conform ISCED 2013 F = se va completa cu denumirea domeniului educațional detaliat având la bază ISCED 2013 F (ISCED – Standardul internațional pentru educație).
3. Codul calificării – se va completa după forma: RO/XX/YYYY/ZZZ, unde XX = nivelul CNC (01-05), YYYY = domeniul educațional detaliat conform ISCED 2013 F, ZZZ = numărul de ordine al calificării, cu valori de la 001 la 999.
4. Nivel CNC – se va completa cu nivelul corespunzător (1-5), CNC – Cadrul național al calificărilor.
5. Nivel CEC – se va completa cu nivelul corespunzător (1-5), CEC – Cadrul european al calificărilor.
6. Descrierea calificării – se va completa cu informații din fișa calificării.
7. Organismul de acordare a calificării – se va completa cu denumirea organismului de acordare a calificării (minister/ministere, universitate, după caz).
8. Puncte de credit sau volum de muncă estimat a fi necesar pentru a obține rezultatele învățării – durata programului de educație și formare profesională exprimată în ore sau puncte de credit.
9. Organismul extern de asigurare a calității sau de reglementare – se menționează instituția care autorizează/acreditează programul de formare.
10. Diplomă/Certificat și suplimentul la diplomă/certificat – se menționează tipul de act de studii/calificare și actul de aprobare a lui.
11. Data revizuirii – se menționează data la care se aprobă revizuirea calificării conform dinamicii pieței muncii.
12. Informații privind furnizorul – se va face trimitere la Registrul național al furnizorilor.
13. Ocupații care pot fi practicate pe piața muncii/Cod COR – se va completa denumirea ocupației/ocupațiilor, conform nomenclatorului Clasificarea ocupațiilor din România (COR)/codul COR din 6 (șase) cifre corespunzător.

Intrarea în vigoare: 22 noiembrie 2018.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.