Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 

CJUE. C-632/17, PKO Bank Polski c. Jacek Michalski. Clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru al completului
29.11.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Trimitere preliminară – Articolul 99 din Regulamentul de procedură al Curții – Protecția consumatorilor – Directiva 93/13/CEE – Clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii – Directiva 2008/48/CE – Card de credit- Procedura ordonanței de plată întemeiate pe un extras din registrele contabile bancare – Imposibilitatea instanței, în lipsa opoziției consumatorului, de a aprecia caracterul eventual abuziv al clauzelor contractuale

Din completul de judecată a făcut parte prof. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Această cerere a fost formulată în cadrul unui litigiu între PKO Bank Polski S.A., instituție bancară cu sediul în Varșovia (Polonia), pe de o parte, și domnul Jacek Michalski, pe de altă parte, în legătură cu o ordonanță de plată întemeiată pe un extras din registrele contabile ale PKO și emisă ca urmare a nerambursării de către domnul Michalski a sumelor împrumutate prin intermediul unui card de credit emis de PKO.

Articolul 485 alineatul 3 al Codului de procedură polonez prevede procedura ordonanței de plată în cadrul căreia instanța nu examinează din oficiu decât îndeplinirea condițiilor de formă ale extrasului prezentat, fără a examina elemente referitoare la raportul juridic existent între consumator și bancă. Obiecții legate de contract pot fi așadar invocate doar într-o a doua etapă a procedurii, care prezintă un caracter eventual. Instanța de trimitere a adresat Curții o întrebare preliminară privitoare la compatibilitatea unei dispoziții naționale ca cea în speță cu articolele 6, 7 și 8 ale Directivei 2008/48.

Constatând că Hotărârea din 13 septembrie 2018, C-176/17, Profi Credit Polska vizează aceeași procedură referitoare la ordonanța de plată, Curtea a considerat că este oportun să se aplice articolul 99 din Regulamentul de procedură al Curții și să se statueze prin ordonanță motivată.

Astfel, Curtea a declarat:
Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, precum și articolul 10 din Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori și de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului trebuie interpretate în sensul că se opun unei reglementări naționale precum cea în discuție în litigiul principal, care permite emiterea unei ordonanțe de plată întemeiate pe un extras din registrele contabile ale unei bănci, ca element care atestă existența unei creanțe născute dintr-un contract de credit de consum, în cazul în care instanța sesizată cu o cerere de emitere a ordonanței de plată nu dispune de competența de a efectua o examinare a caracterului eventual abuziv al clauzelor acestui contract și de a se asigura de prezența, în acesta din urmă, a informațiilor prevăzute la articolul 10 menționat, având în vedere că modalitățile de exercitare a dreptului de a formula opoziție la o astfel de ordonanță nu permit să se garanteze respectarea drepturilor conferite consumatorului de aceste directive.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.