« Secţiuni
Selected
CorporatePlatinum members

Apariție editorială. Oameni care au făcut România Mare | Lucia Hossu Longin
30.11.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 29 noiembrie 2018, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a anunțat că o nouă apariție editorială, sub egida Anului Centenarului Marii Uniri de la 1918, a văzut lumina tiparului cu sprijinul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, potrivit unui comunicat.

Realizatoarea de televiziune Lucia Hossu Longin continuă opera sa de-o viață, dedicată readucerii în actualitate a figurilor emblematice ale istoriei românești, lansând, cu ocazia festivalului de carte Gaudeamus, volumul „Oameni mari care au făcut România Mare”.

Lucia Hossu-Longin: „Mărturisesc că, adesea, lucrând la documentarea acestei serii, am avut lacrimi în ochi. Este de neimaginat ingratitudinea pe care statul român a manifestat-o față de părinții fondatori ai României Mari. Comuniștii i-au exterminat în închisori și la domicilii forțate (….) s-au stins în uitare programată. Temnița, depărtarea și moartea au reprezentat destinul acestor oameni simbol ai României întregite (…)”.

Doina Rotaru, prim-președintele UNNPR: „Este continuarea firească a colaborării UNNPR cu realizatoarea seriei TV Memorialul Durerii și am venit cu toată deschiderea în întâmpinarea propunerii doamnei Hossu-Longin de a sprijini financiar publicarea acestui volum. Ca urmași ai generațiilor care, prin luptă și sacrificiu, au înfăptuit idealul reîntregirii neamului românesc, notarii publici consideră că au datoria de participa la transmiterea pe mai departe a mesajului unității naționale”.

Cartea reia narativul seriei TV „Memorialul Durerii”, dedicat unor mari personalități care au contribuit la Marea Unire de la 1918, a cărei realizare a fost posibilă datorită implicării Doinei Rotaru în acest proiect, precum și grație sprijinului financiar acordat de notariatul român prin organizația profesională reprezentativă UNNPR.

Lucia Hossu-Longin: „Să menționăm, cu toată gratitudinea și recunoștința, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, care ne-a susținut în apariția cărții. Sunt fericită când ni se răspunde, cu afecțiune, cererii noastre de ajutor”.

În volumul „Oameni mari care au făcut România Mare” apar capitole dedicate unor personalități ca:
– Regele Ferdinand I „Întregitorul de țară”, sub sceptrul căruia s-a realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918;
– Ion I. C. Brătianu, cel care a format, în calitate de prim-ministru liberal, guvernul care a ratificat unirea Transilvaniei cu România și unirea Basarabiei cu România, guvern în componența căruia se regăseau, în premieră, miniștri din toate provinciile istorice românești;
– Dr. Iuliu Hossu, episcop greco-catolic al Diacezei Gherla, a citit mulțimilor adunate pe Platoul Romanilor (Câmpul lui Horea) din Alba-Iulia, Declaraţia Unirii de la 1 Decembrie 1918. Ulterior, a fost ales senator de drept în Parlamentul României Mari, iar în 1945 membru de onoare al Academiei Române;
– Generalul Henri Cihoski, general al Armatei României în Primul Război Mondial, decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul” Clasa a III a pentru vitejie pe câmpul de luptă, la Mărășești, în fruntea Diviziei 10 Infanterie;
– Dr. Ioan Ciordaș, avocat, luptător pentru drepturile naționale ale românilor din Transilvania, delegat la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918, membru în marele Sfat Național și prefect al Bihorului. A plătit cu viața pentru convingerile și activitatea sa, murind asasinat de gărzile secuiești la scurt timp după marea Unire, în aprilie 1919.
– George Pop de Băsești, unul dintre liderii mișcării memorandiste în perioada 1892-1894, luptător pentru drepturile românilor din Transilvania aflată sub ocupație austro-ungară, a fost condamnat la închisoare pentru activitatea sa revoluționară. Târziu, la vârsta de 84 de ani avea să-și vadă visul împlinit, prezidând Adunarea Națională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918.
– Iuliu Maniu, om politic de o anvergură excepțională, s-a implicat activ în realizarea marii uniri de la 1 Decembrie 1918, iar din funcția de președinte al Consiliului Dirigent a reușit integrarea rapidă a administrației din Transilvania în cea a României reîntregite.
– Alexandru Lapedatu, savant patriot și politician dedicat cauzei naționale, a participat de foarte tânăr la mișcările de protest ale românilor împotriva opresiunii naționale, susținând Mișcarea Memorandistă. În perioada 1914-1916 a activat ca secretar al Comitetului de ajutorare a refugiaților din Transilvania, Banat și Bucovina, iar în 1920 a făcut parte din Comisia de Încoronare însărcinată cu organizarea festivităților care l-au consacrat pe regele Ferdinand I ca rege al tuturor românilor, încheind formal procesul politic al Marii Uniri. A mai îndeplinit funcțiile de președinte al Academiei Române, președinte al Senatului României și a fondat Institutul de Istorie Națională din Cluj.
– Ion Lapedatu, frate geamăn al lui Alexandru Lapedatu, a fost economist, om politic, Ministru de Finanțe (1926-1927), Guvernator al Băncii Naționale a României (1944-1945). S-a afirmat ca promotor al culturii și limbii române în Transilvania ocupată, activând în studenție, la Budapesta, în cadrul Societății Academice Petru Maior, al cărei președinte avea să devină în anul 1902. Ion Lapedatu este considerat fondatorul sistemului de asigurări pentru românii din Transilvania.

 
Secţiuni: Notari, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD