Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

C-708/18, Asociaţia de Proprietari bloc M5A-Scara A – trimitere preliminară formulată de Tribunalul București
03.12.2018 | Daniel-Mihail ȘANDRU

Daniel Mihail Șandru

Daniel Mihail Șandru

O nouă trimitere preliminară a fost formulată de Tribunalul București: C-708/18 Asociaţia de Proprietari bloc M5A-Scara A și a fost înregistrată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Potrivit încheierii instanței de judecată, textul întrebărilor este următorul:

1. Articolele 8 şi 52 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, precum şi Articolul 7 lit. f) din Directiva (CE) nr. 46/95 privind protecţia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, trebuie interpretate în sensul că se opun unei dispoziţii naţionale precum cea în discuţie în litigiul principal, respectivart. 5 alin. (2) din Legea nr. 677/2001 şi art. 6 din Decizia ANSPDCP (Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal) nr. 52/2012, care prevede posibilitatea supravegherii video pentru asigurarea pazei şi protecţiei persoanelor, bunurilor şi valorilor şi pentru realizarea unor interese legitime, fără consimţământul persoanei vizate?

2. Articolele 8 şi 52 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretate în sensul că restrângerea drepturilor şi libertăţilor prin supravegherea video respectă principiul proporţionalităţii, cerinţa de „a fi necesare” şi de a „răspunde obiectivelor de interes general sau necesităţii protejării drepturilor şi libertăţilor celorlalţi”, în condiţiile în care operatorul are posibilitatea de a lua alte măsuri de protejare a interesului legitim vizat?

3. Articolul 7 lit. f) din Directiva (CE) nr. 46/95 privind protecţia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal trebuie interpretat în sensul că „interesul legitim” al operatorului trebuie să fie dovedit, precum şi să fie născut şi actual prin raportare la momentul prelucrării?

4. Articolul 6 alin. (1) lit. e) din Directiva (CE) nr. 46/95 privind protecţia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal trebuie interpretat în sensul că o prelucrare (supraveghere video) este excesivă sau nu este adecvată, în condiţiile în care operatorul are posibilitatea de a lua alte măsuri de protejare a interesului legitim vizat?

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Prof. univ. dr. Daniel-Mihail Șandru


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.