Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea Constituţională
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA
Print Friendly, PDF & Email

Despre posibile soluţii reparatorii în lumina Deciziei CCR nr. 685/2018
03.12.2018 | JURIDICE.ro

Revista Q Magazine a publicat duminică, sub semnătura jurnalistei Nora Noapte, o amplă analiză asupra considerentelor Deciziei nr. 685/7 noiembrie 2018 a Curţii Constituţionale a României, publicată în Monitorul Oficial nr. 1.021 din 29.11.2018, hotărâre ce a fost pronunţată în legătură cu conflictul juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie având ca obiect formarea completurilor de 5 judecători.

Analiza reţine că, în opinia CCR, „completurile de judecată au fost constituite prin voinţa discreţionară a administraţiei” şi că „formarea completurilor prin tragere la sorţi trebuie să includă pe toţi judecătorii care funcţionează la o instanţă sau la o secţie specializată a acesteia (…) şi să îi privească pe toţi judecătorii care intră în compunerea completului”.

Autoarea articolului subliniază că, „aşa cum o cere hotărârea CCR, în virtutea prerogativelor sale constituţionale şi legale CSM este obligat acum să organizeze aplicarea coerentă a legii cu privire la constituirea completurilor de judecată la toate nivelele şi de toate dimensiunile (…), ţinând seama de litera şi spiritul ei, de jurisprudenţa CEDO şi de Constituţia României. CSM poate şi trebuie să proiecteze garanţii ale imparţialităţii obiective a judecătorilor perfecţionând şi uniformizând metodele de distribuire aleatorie a dosarelor şi de formare aleatorie a completurilor, în condiţii de transparenţă deplină.

(…) În fine, cu privire la aplicabilitatea hotărârii în discuţie CCR spune că ea vizează toate procesele viitoare, dar şi pe cele aflate în curs de judecată, care, în consecinţă, vor fi suspendate până când CSM (secţia pentru judecători) va organiza şi finaliza procedura de tragere la sorţi a completelor de cinci judecători. De asemenea, hotărârea se va aplica şi cauzelor deja judecate definitiv dacă cei interesaţi mai sunt în termen pentru a exercita căile extraordinare de atac”.

Pornind de la aceste premise, analiza abordează pragmatic necesitatea găsirii unor soluţii reparatorii suficient de acoperitoare (subl. ns.) nu doar în legislaţia actuală, dar şi în logica juridică pe care se întemeiază instituţiile dreptului. De aceea, soluţia ultimă este (…) amnistierea faptelor pentru judecarea cărora au fost competente completurile de cinci judecători în perioada 2014-2018.

Alternativ, o soluţie solomonică ar fi reducerea generală a pedepselor cu un număr semnificativ de zile (şi aşa media pedepselor aplicate în România este de şapte ori mai mare decât media europeană), urmată de reabilitarea automată imediat după executarea pedepsei principale. Complementar s-ar putea stabili prin lege o procedură de revizuire a laturii civile a proceselor penale în care calculul prejudiciului reţinut în decizia de condamnare nu a fost supus unei expertize neutre (…)”.


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.