BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
CRAZNIC
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Suceava. Mai operează întreruperea prescripției…?

06.12.2018 | Andreea LUPU
Andreea Lupu

Andreea Lupu

Curtea de Apel Suceava a respins ca nefondat apelul, menținând hotărârea instanței de fond care a admis excepția prescripției dreptului material la acțiune. În speță, reclamantul nu își poate exercita dreptul la pensie, deoarece angajatorul nu a achitat contribuțiile la CAS. Angajatorul a recunoscut dreptul reclamantului prin emiterea unei adeverințe, însă după împlinirea termenului de prescripție de 3 ani aplicabil în speță. Deși recunoașterea de către debitor a dreptului a cărui acțiune se prescrie reprezintă o cauză de întrerupere a prescripției, instanța are în vedere că pentru a opera prescripția, cauza de întrerupere trebuie să intervină mai înainte de împlinirea termenului de prescripție. Prescripția extinctivă este o sancțiune îndreptată împotriva pasivității titularului dreptului subiectiv civil și are ca efect stingerea acelei componente a dreptului la acțiune care constă în posibilitatea creditorului de a obține condamnarea debitorului la executarea obligației ce îi incumbă. Prin urmare, nu este posibil ca, după împlinirea termenului de prescripție extinctivă, să înceapă să curgă un nou termen. Sancțiunea care lovește dreptul este definitivă. (Decizia nr. 902 din data de 17.10.2018 pronunțată de Secția I Civilă a Curții de Apel Suceava având ca obiect obligația de a face)

Andreea Lupu


Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Newsletter
Publicitate
Corporate
Membership