Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Suceava. Mai operează întreruperea prescripției…?
06.12.2018 | Andreea LUPU

Secţiuni: Drept civil, Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Jurisprudență Curți de Apel, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Lupu

Andreea Lupu

Curtea de Apel Suceava a respins ca nefondat apelul, menținând hotărârea instanței de fond care a admis excepția prescripției dreptului material la acțiune. În speță, reclamantul nu își poate exercita dreptul la pensie, deoarece angajatorul nu a achitat contribuțiile la CAS. Angajatorul a recunoscut dreptul reclamantului prin emiterea unei adeverințe, însă după împlinirea termenului de prescripție de 3 ani aplicabil în speță. Deși recunoașterea de către debitor a dreptului a cărui acțiune se prescrie reprezintă o cauză de întrerupere a prescripției, instanța are în vedere că pentru a opera prescripția, cauza de întrerupere trebuie să intervină mai înainte de împlinirea termenului de prescripție. Prescripția extinctivă este o sancțiune îndreptată împotriva pasivității titularului dreptului subiectiv civil și are ca efect stingerea acelei componente a dreptului la acțiune care constă în posibilitatea creditorului de a obține condamnarea debitorului la executarea obligației ce îi incumbă. Prin urmare, nu este posibil ca, după împlinirea termenului de prescripție extinctivă, să înceapă să curgă un nou termen. Sancțiunea care lovește dreptul este definitivă. (Decizia nr. 902 din data de 17.10.2018 pronunțată de Secția I Civilă a Curții de Apel Suceava având ca obiect obligația de a face)

Andreea Lupu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti