Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

UNNPR ref. atribuțiile notarilor publici de a autentifica declarațiile privitoare la donarea post-mortem a organelor
04.12.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Obligația notarilor publici de a înscrie în Registrul Național al Donatorilor de Organe, Țesuturi și Celule, înființat la nivelul Ministerului Sănătății, datele de identificare ale donatorilor și declarațiile prin care aceștia consimt la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor, a fost reglementată prin Ordinul comun al Ministrului Sănătății și Ministrului Justiției nr. 1158/14.12.2012, privind inființarea Registrului Național al Donatorilor de Organe, Țesuturi și Celule (R.N.D.), în aplicarea căruia s-au emis, de către Ministerul Sănătății, Normele metodologice privind funcționarea Registrului Național al Donatorilor de Organe, Țesuturi și Celule (R.N.D.), norme ce prevăd în art. 4 și obligațiile notarului public care a autentificat acest tip de declarație. Actele normative menționate sunt publicate în Monitorul Oficial al României nr. 847/14.12.2012, potrivit unui comunicat.

Normele metodologice cuprind în Anexa nr. 2 modelul declarației autentice, iar în Anexa nr.4 modelul formularului electronic de înscriere în R.N.D, pe care notarii publici instrumentatori trebuie să le utilizeze în cadrul acestei proceduri speciale.

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România precizează că declarațiile prin care donatorii consimt la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor sunt scutite de plata onorariului notarial, potrivit dispozițiilor art. 26 alin. (1) lit. h), din Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul ministrului justiției nr. 46/C/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Conform art. 7 alin. (4), din Normele metodologice privind funcționarea Registrului Național al Donatorilor de Organe, Țesuturi și Celule, accesarea R.N.D. se va face numai de către angajații Centrului Operativ pentru Situații de Urgență, structură aflată în cadrul Ministerului Sănătății, la solicitarea coordonatorilor de transplant. Din considerente ce țin de confidențialitate și de protejarea intereselor persoanelor înscrise pe listele de așteptare în vederea efectuării transplanturilor, notarii publici nu au acces la R.N.D.

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a comunicat tuturor notarilor publici, prin adresa nr. 3994/18.09.2013 și ulterior prin adresa nr. 2215/24.04.2014, toate informațiile necesare privind autentificarea declarațiilor și obligațiile notarilor publici de a înscrie în R.N.D datele de identificare ale donatorilor și declarațiile acestora. Aspectele în discuție au constituit de asemenea obiectul unor dezbateri cu prilejul simpozioanelor de pregătire profesională organizate de Institutul Notarial Român.

În sensul celor precizate, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România apreciază că niciun notar public nu poate să se prevaleze de necunoașterea prevederilor legale privitoare la autentificarea unei declarații prin care o persoană consimte la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor și la efectuarea formalităților aferente de înregistrare în R.N.D.PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.