Secţiuni » Notari publici
Notari publici
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Notari, SELECTED

UNNPR ref. actele de vânzare-cumpărare a imobilelor avariate de incendiul care a avut loc în localitatea Chiajna

4 decembrie 2018 | JURIDICE.ro

Ca urmare a tragicului eveniment din data de 23 noiembrie 2018, care a avut loc în comuna Chiajna,  județul Ilfov, eveniment în urma căruia, din cauza unui incendiu, mai multe familii au rămas fără locuință, Consiliul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, întrunit în ședința din data de 28 noiembrie 2018, a analizat procedurile  îndeplinite de notarul public care a întocmit actele de vânzare-cumpărare  a imobilelor avariate de incendiu, potrivit unui comunicat.

Analiza a avut drept scop constatarea îndeplinirii tuturor verificărilor și procedurilor impuse de lege la întocmirea și autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare.

În concret, s-a verificat existența actelor de proprietate deținute de vânzător, menționarea în contract a garanției privind viciile ascunse, declarații ale cumpărătorilor cu privire la cunoașterea exactă a imobilului cumpărat, alte precizări și verificări impuse de lege.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că, în scopul încheierii contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 3545 în data de 29 octombrie 2018, vânzătorul a prezentat notarului public următoarele documente:
– Certificatul de Urbanism nr. 12773/01.03.2017, emis de Primăria Comunei Chiajna, jud. Ilfov; (construcție bloc-locuințe);
– Autorizația de Construire nr. 7299/20.07.2017, emis de Primăria Comunei Chiajna, jud. Ilfov; (construcție bloc-locuințe);
– Procesul Verbal de Recepție la terminarea lucrărilor, conform legii și proiectului aprobat nr. 7299/3184/18.10.2017, încheiat cu Primăria Comunei Chiajna, jud. Ilfov; (construcție bloc-locuințe);
– Certificatul de performanță energetica a clădirii nr. 31824/11.10.2017, emis de auditor energetic I.V., autorizat prin certificatul de auditor energetic seria BA nr. 00577; (construcție bloc-locuințe)
– Certificatul de Atestare a edificării construcției nr. 33423/24.10.2017, emis de Primăria Chiajna, jud. Ilfov (construcție bloc-locuințe);
– Actele de proprietate asupra terenului și încheierile de Carte Funciara, emise de BCPI Buftea. (construcție bloc-locuințe).

În cadrul verificărilor s-a putut constata că notarul public a prevăzut în contract, la Capitolul IV Drepturile și obligațiile vânzătorului, pentru protecția cumpărătorului, că vânzătorul garantează “cumpărătorul contra evicțiunii (…) și contra viciilor ascunse”, conform art. 1707 și următoarele din Codul civil.

În urma verificărilor, s-a mai constatat că în contract s-a făcut precizarea că vânzătorul nu este în măsură să prezinte “facturile emise de furnizorii de utilități și nici dovezile de plată a acestora, întrucât toate contractele sunt încheiate pe întregul imobil-bloc pe numele societății,” și  cumpărătorul “înțelege să cumpere în aceste condiții” și se obligă ca el să preia/încheie contractele cu furnizorii de utilități.

Menționăm că la Capitolul VII, Dispoziții finale, atât vânzătorul, cât și cumpărătorul precizează că au “cunoștința că nu a fost încheiat un contract de asigurare obligatorie a locuințelor”, iar cumpărătorul se obligă ca “în termen de 5 zile lucrătoare de la data încheierii prezentului contract de vânzare-cumpărare, să contracteze o asigurare obligatorie a locuințelor”

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

JURIDICE by Night

Contractul menționează expres în final că “noi părțile, arătăm următoarele: prezentul contract reprezintă voința noastră neviciată, toate clauzele fiind negociate și acceptate în mod expres, avem capacitatea legală de a contracta, cunoaștem semnificația tuturor termenilor juridici înscriși, ni s-au explicat efectele juridice ale acestuia, am citit conținutul actului, suntem de acord cu prevederile sale si ne exprimam consimțământul pentru autentificarea sa și semnarea lui.”

Luând act de modalitatea de instrumentare a contractului de vânzare-cumpărare, de existența actelor doveditoare a proprietății vânzătorului, de clauzele foarte clar și scrupulos trecute în contract de către notar și asumate de părți, Consiliul Uniunii apreciază că au fost respectate de către notarul public toate obligațiile prevăzute de lege pentru autentificarea contractului de vânzare-cumpărare a imobilelor în cauză.

Precizăm că verificarea a avut că obiect doar competențele și obligațiile pe care le are notarul public conform legii și nu vizează aspectele tehnice sau legalitatea emiterii Certificatului de Urbanism și a Autorizației de Construire, precum și a proceselor verbale de recepție și edificare a lucrării, toate emise de Primăria Comunei Chiajna sau specialiștii cu obligații și competențe de natură tehnică.

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories