« Secţiuni
Selected
CorporatePlatinum members

UNNPR ref. actele de vânzare-cumpărare a imobilelor avariate de incendiul care a avut loc în localitatea Chiajna
04.12.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Ca urmare a tragicului eveniment din data de 23 noiembrie 2018, care a avut loc în comuna Chiajna,  județul Ilfov, eveniment în urma căruia, din cauza unui incendiu, mai multe familii au rămas fără locuință, Consiliul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, întrunit în ședința din data de 28 noiembrie 2018, a analizat procedurile  îndeplinite de notarul public care a întocmit actele de vânzare-cumpărare  a imobilelor avariate de incendiu, potrivit unui comunicat.

Analiza a avut drept scop constatarea îndeplinirii tuturor verificărilor și procedurilor impuse de lege la întocmirea și autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare.

În concret, s-a verificat existența actelor de proprietate deținute de vânzător, menționarea în contract a garanției privind viciile ascunse, declarații ale cumpărătorilor cu privire la cunoașterea exactă a imobilului cumpărat, alte precizări și verificări impuse de lege.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că, în scopul încheierii contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 3545 în data de 29 octombrie 2018, vânzătorul a prezentat notarului public următoarele documente:
– Certificatul de Urbanism nr. 12773/01.03.2017, emis de Primăria Comunei Chiajna, jud. Ilfov; (construcție bloc-locuințe);
– Autorizația de Construire nr. 7299/20.07.2017, emis de Primăria Comunei Chiajna, jud. Ilfov; (construcție bloc-locuințe);
– Procesul Verbal de Recepție la terminarea lucrărilor, conform legii și proiectului aprobat nr. 7299/3184/18.10.2017, încheiat cu Primăria Comunei Chiajna, jud. Ilfov; (construcție bloc-locuințe);
– Certificatul de performanță energetica a clădirii nr. 31824/11.10.2017, emis de auditor energetic I.V., autorizat prin certificatul de auditor energetic seria BA nr. 00577; (construcție bloc-locuințe)
– Certificatul de Atestare a edificării construcției nr. 33423/24.10.2017, emis de Primăria Chiajna, jud. Ilfov (construcție bloc-locuințe);
– Actele de proprietate asupra terenului și încheierile de Carte Funciara, emise de BCPI Buftea. (construcție bloc-locuințe).

În cadrul verificărilor s-a putut constata că notarul public a prevăzut în contract, la Capitolul IV Drepturile și obligațiile vânzătorului, pentru protecția cumpărătorului, că vânzătorul garantează “cumpărătorul contra evicțiunii (…) și contra viciilor ascunse”, conform art. 1707 și următoarele din Codul civil.

În urma verificărilor, s-a mai constatat că în contract s-a făcut precizarea că vânzătorul nu este în măsură să prezinte “facturile emise de furnizorii de utilități și nici dovezile de plată a acestora, întrucât toate contractele sunt încheiate pe întregul imobil-bloc pe numele societății,” și  cumpărătorul “înțelege să cumpere în aceste condiții” și se obligă ca el să preia/încheie contractele cu furnizorii de utilități.

Menționăm că la Capitolul VII, Dispoziții finale, atât vânzătorul, cât și cumpărătorul precizează că au “cunoștința că nu a fost încheiat un contract de asigurare obligatorie a locuințelor”, iar cumpărătorul se obligă ca “în termen de 5 zile lucrătoare de la data încheierii prezentului contract de vânzare-cumpărare, să contracteze o asigurare obligatorie a locuințelor”

Contractul menționează expres în final că “noi părțile, arătăm următoarele: prezentul contract reprezintă voința noastră neviciată, toate clauzele fiind negociate și acceptate în mod expres, avem capacitatea legală de a contracta, cunoaștem semnificația tuturor termenilor juridici înscriși, ni s-au explicat efectele juridice ale acestuia, am citit conținutul actului, suntem de acord cu prevederile sale si ne exprimam consimțământul pentru autentificarea sa și semnarea lui.”

Luând act de modalitatea de instrumentare a contractului de vânzare-cumpărare, de existența actelor doveditoare a proprietății vânzătorului, de clauzele foarte clar și scrupulos trecute în contract de către notar și asumate de părți, Consiliul Uniunii apreciază că au fost respectate de către notarul public toate obligațiile prevăzute de lege pentru autentificarea contractului de vânzare-cumpărare a imobilelor în cauză.

Precizăm că verificarea a avut că obiect doar competențele și obligațiile pe care le are notarul public conform legii și nu vizează aspectele tehnice sau legalitatea emiterii Certificatului de Urbanism și a Autorizației de Construire, precum și a proceselor verbale de recepție și edificare a lucrării, toate emise de Primăria Comunei Chiajna sau specialiștii cu obligații și competențe de natură tehnică.

 
Secţiuni: Notari, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD