Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

CJUE. C-621/18, Wightman ș.a. v. Secretary of State for Exiting the European Union. Brexit. Concluziile Avocatului general. UPDATE: Hotărârea
10.12.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Content, Dreptul Uniunii Europene, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

10 decembrie 2018: Hotărârea pronunțată astăzi privește posibilitatea Regatului Unit de a revoca de manieră unilaterală procedura de retragere din Uniunea europeană în urma declanșării articolului 50 TUE. Cererea de decizie preliminară a fost introdusă pe 3 octombrie 2018 în cadrul unei proceduri inițiate de mai mulți membri ai Parlamentului scoțian, britanic și european, în fața unei jurisdicții scoțiene. Votul în Parlamentul european în ceea ce privește acordul dintre Uniunea europeană și Regatul Unit este prevăzut pentru mâine, 11 decembrie 2018.

:: Înregistrarea video aici

În acest context, membrii parlamentului au cerut clarificarea existenței unei posibilități de a renunța în totalitate la retragerea din Uniunea europeană, revocând unilateral procedura declanșată. În urma cererii instanței de trimitere și dată fiind urgența și importanța întrebării preliminare, Curtea a aplicat procedura accelerată, care permite o diminuare a duratei procedurilor judiciare și acordarea priorității absolute.

Prin hotărârea de astăzi, Curtea a statuat că un stat membru este liber să revoce unilateral notificarea de retragere din Uniunea europeană, atâta timp cât un acord între Uniune și statul membru nu a intrat încă în vigoare sau atâta timp cât termenul de 2 ani de la notificare nu a expirat. Decizia de revocare trebuie să fie rezultatul unui proces democratic conform regulilor constituționale ale statului membru și să fie comunicată în scris Consiliului european. În cazul unei astfel de revocări, statul membru își confirmă apartenența la Uniunea europeană în termenii originari și pune capăt procedurii de retragere.

***

4 decembrie 2018: Avocatul general a prezentat astăzi, 4 decembrie 2018, concluziile în cauza Wightman privitoare la posibilitatea Regatului Unit de a revoca de manieră unilaterală procedura de retragere din Uniunea europeană în urma declanșării articolului 50 TUE. Cererea de decizie preliminară a fost introdusă în cadrul unei proceduri inițiate de mai mulți membri ai Parlamentului scoțian, britanic și european, în fața unei jurisdicții scoțiene. Parlamentul britanic trebuie să dea acordul final în ceea ce privește Brexit-ul, fie că se ajunge la un acord între Regatul Unit și Uniunea europeană sau nu. În acest context, membrii parlamentului se întreabă dacă ar avea și o a treia posibilitate, aceea de a renunța cu totul la desăvârșirea retragerii.

Avocatul general s-a pronunțat în favoarea admisibilității întrebării preliminare, considerând că aceasta nu este pur academică sau prematură, ci de o importanță practică evidentă și necesară pentru tranșarea litigiului principal.

În ceea ce privește fondul, avocatul general propune Curții să răspundă că articolul 50 autorizează revocarea unilaterală a notificării cu privire la părăsirea Uniunii europene până la data concluderii acordului de retragere, cu condiția ca această revocare să fi fost decisă conform regulilor constituționale a statului membru, Consiliul european să fie informat printr-o comunicare formală și să nu fie vorba de o practică abuzivă.

:: Întrebările preliminare
:: Concluziile Avocatului General (în limba engleză)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti