« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Întrebare preliminară cu privire la protecția eficientă a consumatorului de credit. UPDATE: Concluzii AG (dreptul UE s-ar opune)
20.11.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

20 noiembrie 2019: Avocatul general propune:

„Protecția garantată consumatorilor de Directiva 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori se opune unei dispoziții naționale care, în cadrul unei acțiuni introduse de un profesionist împotriva unui consumator în temeiul unui contract de credit încheiat între aceștia, după expirarea termenului de prescripție de cinci ani care începe să curgă la data încheierii contractului, nu permite instanței naționale să constate din oficiu încălcarea dispozițiilor privind obligația de evaluare a bonității consumatorului prevăzută la articolul 8 din directivă sau a dispozițiilor privind informațiile care trebuie să figureze în mod clar și concis în contractele de credit prevăzute la articolul 10 alineatul (2) din directivă și să stabilească consecințele care rezultă, conform dreptului intern, din încălcarea acestor obligații. Pentru a sancționa o astfel de încălcare, instanța națională trebuie să verifice, ținând seama de toate elementele situației din speță, dacă sancțiunile respective sunt eficiente, cu efect de descurajare și proporționale.”

:: concluzii AG

***

05 decembrie 2018: Judecătorul francez se întreabă cu privire la protecția eficientă a consumatorului de credit (C-616/18 Cofidis).

Situația de fapt:
1. materii UE incidente:
– Apropierea legislațiilor
– Protecția consumatorilor
2. avem o dispoziție națională care, în cadrul unei acțiuni introduse de un profesionist împotriva unui consumator și întemeiate pe un contract de credit încheiat între ei, interzice instanței naționale, la expirarea unui termen de prescripție de cinci ani care începe să curgă de la încheierea contractului, să invoce și să sancționeze, din oficiu sau în urma unei excepții ridicate de consumator, o încălcare a dispozițiilor referitoare la:
2.1. obligația de a verifica solvabilitatea consumatorului
2.2. informațiile care trebuie să figureze în mod clar și concis în contractele de credit
2.3. și, mai general, a tuturor dispozițiilor de protecție a consumatorilor
3. necesitatea de a afla dacă protecția directivei incidente s-ar opune unei astfel de dispoziții naționale.

Dispoziții incidente: Directiva 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori, și mai ales articolele 8 și 10.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

 
Secţiuni: Banking, CJUE, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene, Procedură civilă, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD