Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea unor reglementări referitoare la administrarea și monitorizarea contribuabililor mari și mijlocii
05.12.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Corporate, Fiscalitate, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1008 din data de 28 noiembrie 2018, a fost publicat Ordinul nr. 2942/2018 privind modificarea unor acte normative referitoare la administrarea și monitorizarea contribuabililor mari și mijlocii.

Au fost aduse modificări următoarelor acte normative, după cum urmează:

1. Ordinul nr. 1023/2017 pentru aprobarea Procedurii de administrare și monitorizare a marilor contribuabili:
– Anexa 1, capitolul II „Dispoziții tranzitorii” , „Plata obligațiilor fiscale ale marilor contribuabili”, litera B, pct. 7 va avea următorul cuprins: Operațiunile de transfer prevăzute la pct. 5 și 6 se efectuează prin redirijarea automată a plăților eronate, în baza informațiilor furnizate de Centrul Național de Informații Financiare ca urmare a actualizării datelor în Registrul contribuabililor cu privire la schimbarea competenței de administrare, până la data de 31 martie. După această dată, eventualele plăți efectuate eronat de către contribuabili la unitățile Trezoreriei Statului la care au fost arondați anterior datei de 1 ianuarie se vor returna plătitorilor.

2. Ordinul nr. 560/2016 pentru aprobarea Procedurii de administrare și monitorizare a contribuabililor mijlocii și pentru modificarea unor prevederi referitoare la activitatea de administrare a contribuabililor mijlocii:
– Lit. G  „Procedura de plată a obligațiilor fiscale la contribuabilii mijlocii” pct. 5, lit. a va avea urmtorul conținut: pentru contribuabilii mijlocii persoane juridice din municipiul București și pentru sediile secundare ale contribuabililor mijlocii care își desfășoară activitatea în municipiul București: la bugetele locale ale sectoarelor municipiului București și la bugetul Consiliului General al Municipiului București;
Pct. 18 se abrogă;
Pct. 19 va avea următorul cuprins: Operațiunile de transfer prevăzute la pct. 16 și 17 se efectuează prin redirijarea automată a plăților eronate, în baza informațiilor furnizate de Centrul Național de Informații Financiare ca urmare a actualizării datelor în Registrul contribuabililor cu privire la schimbarea competenței de administrare, până la data de 31 martie. După această dată, eventualele plăți efectuate eronat de către contribuabili la unitățile Trezoreriei Statului la care au fost arondați anterior datei de 1 ianuarie se vor returna plătitorilor.;
– Lit. L „Procedura de compensare și de restituire a obligațiilor bugetare” pct. 5 se abrogă.

IMPORTANT: Pentru contribuabilii mijlocii administrați la data intrării în vigoare a prezentului ordin de administrațiile județene ale finanțelor publice, operațiunile de transfer prevăzute la pct. 16 și 17 ale lit. G „Procedura de plată a obligațiilor fiscale la contribuabilii mijlocii” din anexa nr. 1 la Ordinul președintelui ANAF nr. 560/2016, pentru plățile efectuate eronat de către aceștia după această dată se redirijează automat, în baza informațiilor furnizate de Centrul Național de Informații Financiare ca urmare a actualizării datelor în Registrul contribuabililor cu privire la schimbarea competenței de administrare, până la data de 31 decembrie 2018. După această dată, eventualele plăți efectuate eronat de către contribuabili la unitățile Trezoreriei Statului la care au fost arondați anterior datei de 1 noiembrie 2018 se vor returna plătitorilor.
Pentru plățile efectuate eronat de contribuabilii prevăzuți la alin. (1) după data de 1 noiembrie 2018 și până la data intrării în vigoare a prezentului ordin ori în situația în care redirijarea automată a plăților nu poate fi efectuată, unitățile Trezoreriei Statului vor comunica organelor fiscale centrale în a căror administrare s-au aflat contribuabilii până la data de 1 noiembrie 2018 informațiile cu privire la sumele virate eronat, iar acestea vor furniza unităților Trezoreriei Statului informații cu privire la sumele care trebuie transferate la unitatea Trezoreriei Statului care deservește în prezent respectivul contribuabil. Prevederile pct. 16 și 17 ale lit. G „Procedura de plată a obligațiilor fiscale la contribuabilii mijlocii” din anexa nr. 1 la Ordinul președintelui ANAF nr. 560/2016, se aplică în mod corespunzător, iar operațiunile de transfer se efectuează de către unitățile Trezoreriei Statului la care au fost efectuate plățile eronate, pe bază de ordine de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), în care la rubrica data plății va fi completată data plății inițiale.

Intrarea în vigoare:  28 noiembrie 2018.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti