Întrebare preliminară cu privire la excluderea obligatorie a unui operator economic. UPDATE: decizia CJUE (dreptul UE se opune)
27.04.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL

27 aprilie 2020: Curtea declară (doar în franceză și italiană):
L’article 57, paragraphe 4, sous c) et g), de la directive 2014/24/UE du Parlement européen et du Conseil, du 26 février 2014, sur la passation des marchés publics et abrogeant la directive 2004/18/CE, doit être interprété en ce sens qu’il s’oppose à une réglementation nationale en vertu de laquelle l’introduction d’un recours juridictionnel contre une décision de résilier un contrat de marché public prise par un pouvoir adjudicateur en raison d’une « faute professionnelle grave », survenue lors de l’exécution de ce contrat, empêche le pouvoir adjudicateur qui lance un nouvel appel d’offres d’exclure un opérateur, au stade de la sélection des soumissionnaires, sur la base d’une appréciation de la fiabilité de cet opérateur. (s.n. – M.M.-B.)
***
6 decembrie 2018: Judecătorul suprem italian specializat doar în contencios administrativ se întreabă cu privire la excluderea obligatorie a unui operator economic (C-552/18 Indaco Service și Melograno).
Situația de fapt:
1. materii UE incidente:
– Libertatea de stabilire
– Libera prestare a serviciilor
– Apropierea legislațiilor
2. avem o reglementare națională:
2.1. care definește drept motiv de excludere obligatorie a unui operator economic „abaterea profesională gravă”
2.2. și care precizează că, în cazul în care abaterea profesională a cauzat rezilierea anticipată a unui contract de achiziții publice, operatorul poate fi exclus numai dacă rezilierea:
2.2.1. nu este contestată
2.2.2. sau este confirmată în urma unei proceduri judiciare.
3. necesitatea de a afla dacă dreptul Uniunii incident s-ar opune unei astfel de reglementări
4. pentru întreg cuprinsul cererii de sesizare a Curții de Justiție cu o trimitere preliminară, a se vedea aici (evident că nu înțelegem de ce nu putem avea acces în România, on-line, la cuprinsul cererilor de sesizare a CJUE precum putem exempli gratia să avem acces în Italia).
Dispoziții incidente: „Dreptul Uniunii Europene, mai precis articolul 57 alineatul (4) din Directiva 2014/24/UE privind achizițiile publice, coroborat cu considerentul (101) al aceleiași directive și cu principiile proporționalității și egalității de tratament”