Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Procedura de acordare a bonificației pentru plata cu anticipație a sumelor de plată, reprezentând impozit pe venit, contribuție individuală de asigurări sociale și contribuție individuală de asigurări sociale de sănătate


06.12.2018 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1005 din data de 27 noiembrie 2018, a fost publicată Procedura de acordare a bonificației pentru plata cu anticipație a sumelor de plată, reprezentând impozit pe venit, contribuție individuală de asigurări sociale și contribuție individuală de asigurări sociale de sănătate, stabilite prin decizii de impunere anuală, din 22.11.2018.

Prezenta procedură se aplică persoanelor fizice pentru care, ulterior intrării în vigoare a prevederilor OUG nr. 89/2018 privind unele măsuri fiscal- bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, organele fiscale centrale competente au emis și au comunicat decizii de impunere anuală aferente perioadei 2014-2017. Deciziile de impunere anuală se pot emite de către organele fiscale centrale competente, fie în baza declarațiilor inițiale sau rectificative depuse de persoanele fizice, fie din oficiu sau ca urmare a unei acțiuni de inspecție fiscală.

Informații privind OUG nr. 89/2018: https://www.juridice.ro/608006/modificari-relevante-in-sectorul-fiscal-bugetar.html

Sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuală pentru care se acordă bonificație sunt următoarele:
a) impozitul pe venit anual pentru veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017;
b) contribuția individuală de asigurări sociale datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2016-2017;
c) contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017.

Valoarea bonificației reprezintă suma rezultată din aplicarea unui procent de 10% asupra sumelor de plată prevăzute mai sus. Cu această valoare se diminuează suma de plată a obligațiilor fiscale stabilite prin deciziile de impunere anuale comunicate persoanelor fizice.

Bonificația se acordă cu condiția ca diferența dintre sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuală și valoarea bonificației să fie achitată integral astfel:
a) până la data de 15 decembrie 2018 inclusiv, în cazul impozitului pe venit și al contribuției individuale de asigurări sociale;
b) până la data de 31 martie 2019 inclusiv, în cazul contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate.

Organul fiscal central este răspunzător de acordarea bonificațiilor.

Pentru mai multe detalii a se consulta Procedura integral.

Intrarea în vigoare: 27 noiembrie 2018.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro