BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 
Print Friendly, PDF & Email

Procedura de acordare a bonificației pentru plata cu anticipație a sumelor de plată, reprezentând impozit pe venit, contribuție individuală de asigurări sociale și contribuție individuală de asigurări sociale de sănătate

06.12.2018 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1005 din data de 27 noiembrie 2018, a fost publicată Procedura de acordare a bonificației pentru plata cu anticipație a sumelor de plată, reprezentând impozit pe venit, contribuție individuală de asigurări sociale și contribuție individuală de asigurări sociale de sănătate, stabilite prin decizii de impunere anuală, din 22.11.2018.

Prezenta procedură se aplică persoanelor fizice pentru care, ulterior intrării în vigoare a prevederilor OUG nr. 89/2018 privind unele măsuri fiscal- bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, organele fiscale centrale competente au emis și au comunicat decizii de impunere anuală aferente perioadei 2014-2017. Deciziile de impunere anuală se pot emite de către organele fiscale centrale competente, fie în baza declarațiilor inițiale sau rectificative depuse de persoanele fizice, fie din oficiu sau ca urmare a unei acțiuni de inspecție fiscală.

Informații privind OUG nr. 89/2018: https://www.juridice.ro/608006/modificari-relevante-in-sectorul-fiscal-bugetar.html

Sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuală pentru care se acordă bonificație sunt următoarele:
a) impozitul pe venit anual pentru veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017;
b) contribuția individuală de asigurări sociale datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2016-2017;
c) contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017.

Valoarea bonificației reprezintă suma rezultată din aplicarea unui procent de 10% asupra sumelor de plată prevăzute mai sus. Cu această valoare se diminuează suma de plată a obligațiilor fiscale stabilite prin deciziile de impunere anuale comunicate persoanelor fizice.

Bonificația se acordă cu condiția ca diferența dintre sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuală și valoarea bonificației să fie achitată integral astfel:
a) până la data de 15 decembrie 2018 inclusiv, în cazul impozitului pe venit și al contribuției individuale de asigurări sociale;
b) până la data de 31 martie 2019 inclusiv, în cazul contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate.

Organul fiscal central este răspunzător de acordarea bonificațiilor.

Pentru mai multe detalii a se consulta Procedura integral.

Intrarea în vigoare: 27 noiembrie 2018.

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate