Print Friendly, PDF & Email

MAI. Pregătirea personalului cu drept de conducere a autovehiculelor cu regim de circulație prioritară
06.12.2018 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1002 din data de 27 noiembrie 2018, a fost publicat Ordinul nr. 128/2018 pentru instituirea unor măsuri privind pregătirea personalului Ministerului Afacerilor Interne cu drept de conducere a autovehiculelor cu regim de circulație prioritară și pentru conducerea unor categorii de autovehicule de serviciu aflate în folosința instituției, precum și pentru modificarea Normativului privind asigurarea tehnică de autovehicule a structurilor Ministerului Afacerilor Interne, aprobat prin Ordinul ministrului internelor și reformei administrative nr. 599/2008.

Prezentul ordin are ca scop stabilirea cadrului general de organizare a pregătirii specifice a personalului Ministerului Afacerilor Interne, în vederea formării sau, după caz, menținerii competențelor necesare conducerii autovehiculelor cu regim de circulație prioritară aflate în folosința structurilor MAI, pentru deplasarea la acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență, precum și pentru conducerea unor categorii de autovehicule de serviciu.

Pregătirea specifică se realizează prin programe de pregătire în mod diferențiat, pe două niveluri, după cum urmează:
a) nivelul I – parcurgerea unui program de pregătire pentru personalul care conduce în mod ocazional autovehicule cu regim de circulație prioritară, în vederea îndeplinirii unor activități sau misiuni specifice;
b) nivelul II – parcurgerea unui program de pregătire pentru personalul care conduce în mod frecvent autovehicule cu regim de circulație prioritară, în vederea îndeplinirii unor misiuni de însoțire și a unor activități sau misiuni specifice.

Programul de pregătire specifică se parcurge la un interval de maximum 5 ani, și cuprind un modul teoretic și unul practic.

Inspectoratul General al Poliției Române, Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Direcția Generală de Protecție Internă și Direcția generală anticorupție, sub coordonarea Direcției generale logistice și Direcției generale management resurse umane, elaborează în comun un plan de măsuri privind crearea capacității operaționale pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentului ordin.

Modificări aduse Normativului privind asigurarea tehnică de autovehicule a structurilor Ministerului Afacerilor Interne:
Art. 17 va avea următorul cuprins: Perfecționarea pregătirii de specialitate se realizează teoretic și practic prin cursuri și alte programe de pregătire, simpozioane în cadrul unităților proprii sau al celor specializate, vizite de documentare la diferite firme care au oferte în domeniu, vizite de documentare la târguri și expoziții interne și internaționale și prin studiu individual.
 Art. 85 alin. (2) va avea următorul cuprins: În raport cu nevoile muncii, pot primi dreptul de a conduce autovehiculele din dotare și alte categorii de personal, prin nominalizare în dispoziția/ordinul de zi al conducătorului unității, la propunerea șefului nemijlocit.
– 
au fost abrogate alineatele (1) lit. b), (3) și (5) de la art. 86.

La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 1.116/2005 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicate autovehiculele Ministerului Afacerilor Interne*) se abrogă.

Intrarea în vigoare: 27 noiembrie 2018.


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.