Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

CJUE. C-675/17, Ministero della Salute c. Hannes Preindl. Titlurile universitare obținute în cadrul unor parcursuri de studii parțial simultane trebuie să fie recunoscute automat în toate statele membre. Hotărârea
06.12.2018 | JURIDICE.ro

În anul 2013, Ministero della Salute (Ministerul Sănătății, Italia – denumit în continuare „ministerul”) a admis cererea domnului Hannes Preindl, resortisant italian, de recunoaștere a titlului „Doktor der Zahnheilkunde” pentru exercitarea profesiei de medic dentist în Italia. Acest titlu i-a fost eliberat de Universitatea de Medicină din Innsbruck (Austria).

În anul 2014, domnul Preindl a depus la minister, pentru a exercita în Italia și profesia de „medic chirurg”, o cerere de recunoaștere a titlului „Doktor der Gesamten Heilkunde”, eliberat de asemenea de Universitatea de Medicină din Innsbruck.

Ministerul a refuzat să recunoască acest din urmă titlu pentru motivul că Directiva 2005/36 privind recunoașterea calificărilor profesionale [1] nu ar prevedea că o persoană poate efectua două formări în mod simultan. Astfel, numeroase examene date de domnul Preindl ar fi fost luate în considerare, în mod simultan, pentru eliberarea atât a titlului de medic dentist cât și a titlului de medic. Or, înscrierea simultană la două cursuri de calificare, deși admisă de dreptul austriac, este interzisă în mod expres de dreptul italian, care prevede obligația formării pe bază de program integral.

În fața acestui refuz, domnul Preindl a sesizat instanțele administrative italiene. În acest context, Consiglio di Stato (Consiliul de Stat, Italia) solicită Curții de Justiție să stabilească dacă directiva obligă un stat membru, a cărui legislație prevede obligația de formare pe bază de program integral și interdicția înscrierii simultane la două formări, să recunoască automat titlurile eliberate într-un alt stat membru la încheierea unor formări parțial concomitente. Consiglio di Stato solicită de asemenea Curții să stabilească dacă, atunci când titlul a fost eliberat la încheierea unei formări cu frecvență parțială, statul membru gazdă (în speță, Italia) poate să verifice respectarea condiției potrivit căreia durata totală, nivelul și calitatea formărilor cu frecvență parțială nu sunt inferioare celor ale formărilor continue pe bază de program integral.

Prin hotărârea sa de azi, Curtea observă mai întâi, în ceea ce privește în special profesiile de
medic și de medic dentist, că directiva prevede un sistem de recunoaștere automată a titlurilor,
întemeiat pe condiții minime de formare profesională stabilite de comun acord între statele
membre.

Curtea constată, în continuare, că directiva, pe de o parte, permite statelor membre să autorizeze formarea cu frecvență parțială, cu condiția ca durata totală, nivelul și calitatea acestei formări să nu fie infPrin urmare, un stat membru, a cărui legislație prevede obligația de formare pe bază de program integral și interdicția înscrierii simultane la două formări, trebuie să recunoască automat titlurile de calificare prevăzute de directivă și eliberate într-un alt stat membru, chiar dacă persoana în cauză a urmat o formare cu frecvență parțială sau mai multe cursuri simultan ori eventual în perioade parțial suprapuse, din moment ce sunt îndeplinite cerințele referitoare la formare din directivă.

Curtea subliniază că revine statului membru de origine (în speță, Austria), iar nu statului membru gazdă, obligația de a se asigura că durata totală, nivelul și calitatea formărilor cu frecvență parțială nu sunt inferioare celor ale formărilor continue pe bază de program integral și, pe un plan mai general, că sunt respectate toate cerințele prevăzute de directivă.

Astfel, sistemul de recunoaștere automată și necondiționată a titlurilor de calificare precum cel prevăzut de Directiva 2005/36 ar fi grav compromis în cazul în care statele membre ar aveaposibilitatea să repună în discuție, la aprecierea lor, temeinicia deciziei autorității competente dintr-un alt stat membru de a elibera aceste titluri.erioare celor ale formărilor continue pe bază de program integral și, pe de altă parte, nu se opune ca statele membre să autorizeze înscrierea simultană la mai multe formări.


[1] Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoașterea calificărilor profesionale (JO 2005, L 255, p. 22, Ediție specială, 05/vol. 8, p. 3, rectificare în JO 2007, L 271, p. 18).


:: Hotărârea


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.