JURIDICE SELECTED
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

ARTMARK. Licitația de Iarnă, inclusiv o selecție din colecția dr. Ioan Dumitrescu-Popovici – 18 decembrie 2018       

06.12.2018 | JURIDICE.ro

Peste 200 de opere de plastică românească şi o licitaţie festivă cu multe capodopere din colecţii istorice. Licitaţia de Iarnă oferă iubitorilor de artă un regal de bijuterii plastice, dintre care patru, aparţinând lui Nicolae Grigorescu şi Ştefan Luchian, sunt în mod cert vedetele de necontestat.

Bretonă lucrând la fereastră (30.000-50.000 €) este o lucrare din ciclul micilor tablouri pictate de Nicolae Grigorescu la Vitré, o fermecătoare localitate a Bretaniei medievale unde artistul a a avut revelația motivelor preferate ale operei sale. După cum i s-a confesat lui Vlahuță avea o afecțiune specială pentru acest grup de picturi: ”În catalog [n.a. cel al expoziţiei de la Ateneu] erau puse la un loc: Vitré… lei 14.000 […] – Probabil te întrebi de ce le-am pus așa de scumpe ? Nu le vând. Îmi amintesc zile nespus de frumoase lucrișoarele astea. Și ce oameni de treabă erau acolo !…”  Această operă a făcut parte în anii ’20 din colecția istorică a diplomatului Nicolae Lucasievicz, iar mai apoi, până în 1964, din colecția dr. Ioan Dumitrescu-Popovici. Confiscat de Securitate, tabloul a stat timp de 40 de ani în custodia Muzeului Național de Artă al României, pentru ca, din 2004, să se reîntoarcă în colecția moștenitorilor familiei Dumitrescu-Popovici. Opera a participat la expoziția retrospectivă Nicolae Grigorescu, Muzeul de Artă al R.P.R., din 1957, cât și la cea din 1984-1985.

Acelaşi traseu al colecţiei dr. Ioan Dumitrescu-Popovici, ulterior custodia Muzeului Național de Artă al României, respectiv retrocedarea din 2004, îl are şi Casă țărănească la Agapia (18.000-25.000 €) de Nicolae Grigorescu. Opera a participat la expoziția retrospectivă Nicolae Grigorescu, Muzeul de Artă al R.S.R., din 1984-1985.

Tot în Licitaţia de Iarnă, vor fi prezente şi două capodopere semnate de Ştefan Luchian: Ulcior cu garoafe (€ 80.000-150.000) şi Portretul Anettei (€ 50.000-80.000).

Florile pictate de Luchian au fost strânse laolaltă în expoziția jubiliară din 1966, susținută la Muzeul de Artă al României. La această expoziție participă și opera Ulcior cu garoafe aflată în licitaţia din 18 decembrie.  Lucrarea a fost prezentă şi la expoziția Societății Tinerimea Artistică din1913, urmând să ajungă mai apoi în trei importante colecţii istorice: G-ral. Petre Dumitrescu, Onik Zambaccian şi dr. Gheorghe Bănescu.

Portetul Anettei din colecția istorică S. Anastasiu a participat la a treia Expoziției de studiu a Fundației Culturale „Principele Carol. Andreescu și Luchian”, din 1923. Opera este reprodusă şi în „Ștefan Luchian. Pictură, pastel, acuarelă, desen”, catalog critic de Theodor Enescu (2007).

:: pentru toate lucrările ” rel=”noopener” target=”_blank”>click aici


Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan