Secţiuni » Life
Life

ARTMARK. Licitația de Iarnă, inclusiv o selecție din colecția dr. Ioan Dumitrescu-Popovici – 18 decembrie 2018       


06.12.2018 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Life, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Peste 200 de opere de plastică românească şi o licitaţie festivă cu multe capodopere din colecţii istorice. Licitaţia de Iarnă oferă iubitorilor de artă un regal de bijuterii plastice, dintre care patru, aparţinând lui Nicolae Grigorescu şi Ştefan Luchian, sunt în mod cert vedetele de necontestat.

Bretonă lucrând la fereastră (30.000-50.000 €) este o lucrare din ciclul micilor tablouri pictate de Nicolae Grigorescu la Vitré, o fermecătoare localitate a Bretaniei medievale unde artistul a a avut revelația motivelor preferate ale operei sale. După cum i s-a confesat lui Vlahuță avea o afecțiune specială pentru acest grup de picturi: ”În catalog [n.a. cel al expoziţiei de la Ateneu] erau puse la un loc: Vitré… lei 14.000 […] – Probabil te întrebi de ce le-am pus așa de scumpe ? Nu le vând. Îmi amintesc zile nespus de frumoase lucrișoarele astea. Și ce oameni de treabă erau acolo !…”  Această operă a făcut parte în anii ’20 din colecția istorică a diplomatului Nicolae Lucasievicz, iar mai apoi, până în 1964, din colecția dr. Ioan Dumitrescu-Popovici. Confiscat de Securitate, tabloul a stat timp de 40 de ani în custodia Muzeului Național de Artă al României, pentru ca, din 2004, să se reîntoarcă în colecția moștenitorilor familiei Dumitrescu-Popovici. Opera a participat la expoziția retrospectivă Nicolae Grigorescu, Muzeul de Artă al R.P.R., din 1957, cât și la cea din 1984-1985.

Acelaşi traseu al colecţiei dr. Ioan Dumitrescu-Popovici, ulterior custodia Muzeului Național de Artă al României, respectiv retrocedarea din 2004, îl are şi Casă țărănească la Agapia (18.000-25.000 €) de Nicolae Grigorescu. Opera a participat la expoziția retrospectivă Nicolae Grigorescu, Muzeul de Artă al R.S.R., din 1984-1985.

Tot în Licitaţia de Iarnă, vor fi prezente şi două capodopere semnate de Ştefan Luchian: Ulcior cu garoafe (€ 80.000-150.000) şi Portretul Anettei (€ 50.000-80.000).

Florile pictate de Luchian au fost strânse laolaltă în expoziția jubiliară din 1966, susținută la Muzeul de Artă al României. La această expoziție participă și opera Ulcior cu garoafe aflată în licitaţia din 18 decembrie.  Lucrarea a fost prezentă şi la expoziția Societății Tinerimea Artistică din1913, urmând să ajungă mai apoi în trei importante colecţii istorice: G-ral. Petre Dumitrescu, Onik Zambaccian şi dr. Gheorghe Bănescu.

Portetul Anettei din colecția istorică S. Anastasiu a participat la a treia Expoziției de studiu a Fundației Culturale „Principele Carol. Andreescu și Luchian”, din 1923. Opera este reprodusă şi în „Ștefan Luchian. Pictură, pastel, acuarelă, desen”, catalog critic de Theodor Enescu (2007).

:: pentru toate lucrările ” rel=”noopener” target=”_blank”>click aici

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro