JURIDICE FLUX (Ultimele titluri)
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

ARTMARK. Licitaţia de Artă Decorativă, inclusiv colecţia de antichități a doctorului Horia Slobozianu și o importantă selecție de argint rusesc – 12 decembrie 2018

06.12.2018 | JURIDICE.ro

Câteva zeci de milioane de euro şi o colecţie compusă din mari maeştri români şi străini a fost confiscată de Securitate în 1964. 374 de tablouri cu semnături celebre se aflau în colecţia medicului.

Ion Dumitrescu-Popovici atunci când acesta era condamnat la cinci ani de închisoare corecţională, trei ani de suspendare a drepturilor şi confiscarea totală a averii.

O mică parte din colecţia dr. Ioan Dumitrescu-Popovici va deschide Licitaţia de Iarnă din data de 18 decembrie 2018. Selecţia, realizată de experţi, însumează aproximativ 50 de opere semnate de nume sonore ale artei româneşti: Constantin Daniel Rosenthal, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna şi mulţi alţii.

Lucrările aflate în licitaţie, redate astăzi circuitului public, au fost retrocedate moştenitorilor de drept de către Muzeul Naţional de Artă al României în custodia căruia s-au aflat vreme de câteva decenii.

“În anii ‘30, tatăl meu a publicat o carte de medicină internă care a fost premiată, atât la Bucureşti, cât şi la Paris. Drept urmare, a fost invitat în Franţa, unde a fost lector la Facultatea de Medicină a Universităţii din Paris. A început să cumpere tablouri de pe piaţa de artă şi s-a împrietenit cu pictori români ce se aflau acolo. Aceasta explică prezenţa atâtor tablouri de C. Isachie şi S. Cumpăna. Tot din acea perioadă datează achiziţionarea unor impresionişti şi a unor lucrări de pictori englezi.” (Sorin Dumitrescu Popovici, fiul Dr. Ioan Dumitrescu-Popovici).

Colecţionismul pentru medicii din interbelic era un atribut al bunăstării şi al statului social. Un alt medic renumit pentru colecţia sa, este şi doctorul Horia Slobozianu. De-a lungul unei cariere dedicate medicinei infantile și balneologiei, acesta va acorda pasiunii sale pentru antica istorie a spațiului Mării Negre o atenție de-a dreptul profesională, preocupare accentuată ce îi va oferi pe lângă notabilele titluri medicale și atributul de “arheolog”. În perioada interbelică, începând cu anul 1924, arheologia devine marea sa pasiune, avându-l ca mentor și îndrumător pe istoricul și arheologul Vasile Pârvan, alături de care participă la săpăturile de vară în varii situri istorice dobrogene. Celebra sa colecție de antichități dobrogene devine în perioada comunistă de utilitate publică, “muzeu”, și face obiectul unor bogate comunicări științifice, academice, precum și, treptat, a unor donații către muzee locale.

Licitaţia de Artă Decorativă din data de 12 decembrie 2018 include şi o secţiune dedicată patrimoniului ce a rămas familiei doctorului Horia Slobozianu din colecţia acestuia de antichităţi. Astfel, o parte dintre descoperirile sale arheologice se regăsesc într-acest catalog de colecție, ce păstrează, ca într-un tezaur, fragmente statuare, capiteluri, stele funerare grecești, măști, amfore, scarabei elenistici, obiecte otomane, grecești, bizantine, romane și greco-romane, cahle otomane.


Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan